izvješće u vijeću

Osječka policija i dalje misli da je Mihaela ubijena slučajno: 'Hvalio se, vadio pištolj...'

28.09.2023 u 13:34

Bionic
Reading

'Nije bilo zataškavanja niti prikrivanja. Priznajem jedino da je komunikacija s javnosti bila nespretna', poručio je načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece, podnoseći pred osječkim Gradskim vijećem izvještaj o stanju sigurnosti, kojim je dominirao slučaj ubojstva 21-godišnje Osječanke Mihaele Berak, koju je u srijedu 20. rujna u svom stanu u osječkom Donjem gradu usmrtio 27-godišnji policajac Marko Smažil

Iako je Županijsko državno odvjetništvo kazneno djelo okvalificiralo kao ubojstvo, Bece je pred gradskim vijećnicima iznio verziju priče iz koje se da zaključiti da policija i dalje smatra da je sve bio nesretan slučaj.

'Ono što smo do sada utvrdili je da su se djevojka i policajac poznavali oko mjesec dana, a ona je u više navrata dolazila k njemu u stan. Tog je dana policajac na našoj porti radio do 18 sati, a tog je dana zadužio novu futrolu. Kada je došao u stan, djevojka je došla k njemu kao i ranije, a on se hvalio novom futrolom, pokazivao je, vadio pištolj, streljivo, vraćao, repetirao... i u jednom trenutku, najvjerojatnije zbog lošeg baratanja oružjem, došlo je do opaljenja i streljivo je pogodilo mladu djevojku', ispričao je Bece, i demantirao medijske napise da je od vremena smrti do prve dojave prošlo sat vremena, prenosi Jutarnji list.

Poziv je uslijedio nakon nekoliko minuta, rekao je Bece i potvrdio da je policajac u prvoj dojavi tvrdio da se radi o samoubojstvu, ali da je policija vrlo brzo nakon očevida odbacila tu tezu.

Osvrnuo se i na različite kvalifikacije kaznenog djela od strane policije i DORH-a. 'Cijelo vrijeme se spominje konflikt oko kvalifikacije, mi smo dostavili DORH-u sve što smo prikupili, a u praksi je bilo i ranije prekvalifikacija u oba smjera, iz težih u lakša, iz lakših u teža. Treba reći i da u sljedećih šest mjeseci traju još istražne radnje, prikupljanja dokaza, vještačenja, tko zna hoće li ostati ova kvalifikacijama. U ovome nema ništa sporno, a svi medijski istupi najviše štete njezinoj obitelji jer je previše krivih i netočnih informacija', kazao je Bece.