LETAČKA OBUKA

U Zemuniku izvedeni prvi probni letovi vojnih helikoptera Kiowa Warrior

12.04.2017 u 14:24

Kiowa Warrior na probnom letu

Izvor: OSRH / Autor: Marinko Karačić

Bionic
Reading

Prvi nedavno nabavljeni helikopteri OH-58D Kiowa Warrior iz Eskadrile helikoptera 93. Zrakoplovne baze HRZ u Zemuniku izveli su u utorak prve probne letove

Riječ je o završnim pripremnim radnjama prije početka letačke obuke na 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior kojima je opremljena Eskadrila helikoptera iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a, priopćeno je iz ministarstva obrane.

Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Krešimir Ražov rekao je kako se probni letovi provode uz stručno vodstvo američkih instruktora letenja i zrakoplovno-tehničkog osoblja.

'Eskadrila helikoptera je spremna za početak letačke obuke, a probni letovi zadnja su stepenica prije službenog početka obuke. Probni letovi uključuju probe svih sustava na zemlji i zraku kao i auto-rotacije i u posadi uvijek leti po jedan hrvatski pilot. Pred nama je veliki izazov jer razvijamo nove sposobnosti ne samo HRZ-a i PZO-a nego i Oružanih snaga RH', istaknuo je Ražov.

Glavni inženjer tehnike 93. zrakoplovne baze pukovnik Marin Žunić iznio je kako zrakoplovni tehničari ulaze u završnu fazu predviđene obuke.

'Teorijska nastava je pri samom kraju, a provode je stručni timovi američke agencije. Još nam preostaje obuka na motorima, osposobljavanje za stručne nadzore i sustave naoružanja nakon čega u potpunosti imamo zrakoplovno tehnički kadar osposobljen za održavanje helikoptera OH-58D Kiowa Warrior', naglasio je Žunić, a prenosi OS RH.

Prvo pokretanje motora i probni letovi izazvali su veliki interes u bazi Zemunik, a do početka letačke obuke probna testiranja bit će obavljena na svih 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

Prvih pet helikoptera stigli su u Zemunik prošlog ljeta Izvor: Društvene mreže / Autor: MinistarstvoObraneRH

Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior iz sastava Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze, proizvedeni su u razdoblju od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu uvedeni su između 2012. i 2015. godine. U sastav HRZ i PZO-a došli su sa standardnim kompletom naoružanja, optičko-elektroničkim senzorima te radio komunikacijskom i navigacijskom opremom.

Primarna namjena helikoptera OH-58D Kiowa Warrior vezana je uz izviđačke i napadačke sposobnosti. U borbenim uvjetima koristi se za protuoklopno djelovanje, blisku zračnu potporu i vrlo blisku zračnu potporu, zatim pratnju i zaštitu konvoja, korekciju i navođenje topničke precizne paljbe, te borbu u urbanim područjima. Pored toga, ovaj helikopter ima sposobnost djelovanja po ciljevima na površini danju i noću, ima velike manevarske i vatrene sposobnosti te sposobnost samozaštite.

Pored raketa AGM-114 Hellfire te nevođenim 70-milimetarskim visokoeksplozivnim projektilima Hydra dometa osam kilometara, Kiowa Warrior može se naoružati i konfiguracijom podvjesnog strojničkog naoružanja, i to strojnicama kalibra 7,62 milimetara ili 12,7 milimetara, čime je postignuta visokoučinkovita zračna platforma za napade na zemaljske ciljeva koja može djelovati u sprezi s mnogim borbenim sustavima.

Hrvatske Kiowe imaju standardni komplet naoružanja, optičko-elektroničke senzore te radio komunikacijsku i navigacijsku opremu Izvor: Društvene mreže / Autor: EdoStuff ✈ CroHD Plane Spotting

Naše Kiowe opremljene su s mnogo avionika pa tako imaju ugrađenu zemaljsku stanicu za prijenos podataka, videorekorder s mogućnošću snimanja do dva sata prikaza s pilotskog višenamjenskog pokazivača te ADSS sustav za prikaz letnih podataka izravno na naočale za noćno gledanje.

Pored toga, oprema uključuje senzor za termoviziju, televizijski senzor za nisku razinu osvjetljenja (LLTV), laserski daljinomjer te označivač ciljeva i sustav za optičko upucavanje strojnice.

Komunikacijski paket sadrži dvije radio stanice za sigurnu glasovnu i podatkovnu komunikaciju sa zaštitom od ometanja te dva uređaja TSEC/KY-58 za sigurnu, kriptiranu glasovnu komunikaciju, ali i sustav za digitalno komuniciranje i predaju podataka o cilju drugim korisnicima.

Ovaj tip helikoptera više puta se dokazao u izravnoj borbi pa su ga tako američke snage angažirale su inačice OH-58D u operacijama Iraqi Freedom u Iraku i Enduring Freedom u Afganistanu s ukupno 840.000 sati naleta s učinkovitosti izvršenja zadaća od 90 posto.

Inačice OH-58 nalaze se i u sastavu oružanih snaga AustrijeSaudijske ArabijeDominikanske RepublikeTajvana i Turske, a koristila ga je i australska te kanadska vojska.