SPREMNI ZA IZBORE

Grbin krenuo u predizbornu kampanju, prvo obećanje besplatni vrtići za sve

03.06.2023 u 21:40

Bionic
Reading

Počela je predizborna kampanja. Na sjednici Glavnog odbora SDP-a predsjednik stranke Peđa Grbin kazao je da će biti duga, prljava, puna nesuvislih obećanja i podmetanja. U SDP-u tvrde da su za izbore već sada spremni te da će Hrvatskoj ponuditi niz novih rješenja. Jedno od njih je, tvrde, besplatan vrtić za svako dijete u Hrvatskoj.

- Besplatni vrtići za sve. Prije svega, one koji danas pohađaju vrtiće, može se napraviti već prilikom donošenja prvog proračuna. To bi ova vlada da hoće mogla napraviti već sada, kod ovog rebalansa, ali ne želi, rekao je Peđa Grbin gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

- Što se tiče izgradnje novih vrtića, za to je ipak potrebno malo duže vrijeme, ali i to se može napraviti. Kad me pitate koliko to košta, u ovom trenutku, s obzirom na broj djece koja danas idu u vrtiće, radi se o iznosu od 300 milijuna eura, koji bi na godišnjoj razini osigurao da roditelji ne moraju plaćati vrtiće, dakle za roditelje su vrtići besplatni, dodaje.

- Osim toga, moglo bi se osigurati novca za povećanje plaća i usklađivanje sa zakonom za odgajateljice i odgajatelje i konačno s tim novcem bi ostalo sredstava za izgradnju novih vrtića, kojih u Hrvatskoj itekako treba, rekao je.

Naglašava kako već godinama imamo problem s manjkom odgojitelja u vrtićima, da ne govorimo o pomoćnim osobama. 

Zato, kako kaže, se ne bave nerealnim obećanjima da kažu sutra će osigurati mjesta za sve u vrtićima. 

- To, nažalost, nije moguće. Ali vrtiće se može graditi, plaće za one koji u vrtićima rade mogu se dovesti na neku normalnu, prihvatljivu razinu, da to zanimanje postane zanimljivo, da ljudi žele postati odgajateljice i odgajatelji i u konačnici kroz obrazovnu politiku, prije svega na razini gdje se njih uči, da se visokoškolski sustav osigura da se u normalnom jednom primjeru ne dogodi, naglasio je Grbin.