pametan grad

U Zadru od ljeta kreće pametno parkiranje; vozači će uz aplikaciju vidjeti ima li slobodnih mjesta na Poluotoku

08.02.2022 u 18:30

Bionic
Reading

Grad Zadar na parkiralište na Poluotoku počeo je ugrađivati senzore kako bi riješio problem s parkiranjem u špici sezone

Slobodna mjesta na parkiralištu na zadarskom Poluotoku pokazivat će mobilna aplikacija. Pametan sustav zagrebačka tvrtka je najprije ugradila na Branimirovoj obali, javlja HRT.

'Ti senzori će omogućavati korisnicima stanovnicima turistima da vide u svakom trenutku putem aplikacije koliko je mjesta zauzeto, koliko je slobodno, ima li smisla da ulaze u jezgru grada i stvaraju još dodatni čep', govori za HRT Tomislav Šimac, predstavnik tvrtke iz Zagreba.

Pametno parkiralište dio je onoga što bi jednoga dana trebao biti Pametan grad - umreženi sustav svih informacija tvrtki u vlasništvu Grada Zadra. Kroz ovaj projekt predviđene su dvije aplikacije.

'Jedna je ova glavna aplikacija Zadar Smart City, a postoji aplikacija Parkiranje, pametno parkiranje, koja će se moći koristiti kao zasebna aplikacija, ali građani će moći i kroz Smart city aplikaciju koristiti funkcionalnosti pametnog parkiranja', istaknuo je Alan Kociper, direktor Inovativnog Zadra.

Uz ugradnju senzora na nešto više od tisuću parkirališnih mjesta, kao i pametnih ekrana, u sklopu ovog projekta kreće i opremanje pedeset Liburnijinih autobusa elektroničkim sustavom naplate. Sve skupa stoji oko petnaest milijuna kuna, od toga je 85 posto bespovratnih EU sredstava.

Pametno upravljanje prometom trebalo bi olakšati i građanima i turistima.