epidemija koronavirusa

U Velikoj Britaniji u nastavku cijepljenja važnija dob od zanimanja

26.02.2021 u 14:49

Bionic
Reading

Kampanja cijepljenja protiv covida-19 u Velikoj Britaniji treba se, nakon cijepljenja prioritetnih skupina, nastaviti polazeći od dobi, ocijenio je u petak znanstveni odbor koji je nadgleda, unatoč pozivima da se prednost dade zanimanjima izloženima riziku kao što su prosvjetni radnici i policajci

Nakon cijepljenja starijih od 50 godina, medicinskih djelatnika i osoba sa zdravstvenim tegobama koji se trebaju procijepiti do sredine travnja, kampanja sada treba ući u novu fazu. Združeni odbor za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) bavio se pitanjem je li bolje prvo cijepiti pripadnike nekih zanimanja, na što pozivaju neki sindikati, ali je zaključio da dob treba ostati glavni čimbenik kako bi se smanjio broj hospitalizacija i smrti.

Nastaviti kampanju na temelju dobi "bit će jednostavno a jednostavnost je bila jedan od glavnih elemenata ovog programa što se tiče brzine i uspješnosti", rekao je na tiskovnoj konferenciji profesor Wei Shen Lim, član odbora. Promijeniti strategiju kako bi dali prednost nekim zanimanjima "bilo bi složenije i možda bi dovelo do kašnjenja u programu", dodao je, istaknuvši da je "brzina (bila) presudna".

  • +3
Epidemija koronavirusa u Velikoj Britaniji Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

U drugoj fazi kampanje JCVI preporuča da se prednost dade osobama od 40 do 49 godina, zatim onima u tridesetima i na kraju onima od 18 do 29 godina. Glasnogovornik vlade je rekao da će se četiri nacije u Velikoj Britaniji (Engleska, Škotska, Wales i Sjeverna Irska) "pridržavati preporučenog pristupa, uz uvjet da zaključno mišljenje dade odbor neovisnih stručnjaka".

Svaka sastavnica Velike Britanije odlučuje kakvu će strategiju primijeniti u suzbijanju pandemije, pa se ponekad razlikuju u pristupu. Više od 18,6 milijuna ljudi već je primilo prvu dozu cjepiva protiv covida-19 u okviru kampanje masovnog cijepljenja koja je prosincu počela u Velikoj Britaniji. Vlada si je postavila zadaću da sve odrasle osobe do kraja srpnja prime barem jednu dozu cjepiva.