ČLANOVI SDP-A ODLUČUJU

U utrku za Pantovčak idu Josipović ili Jurčić

  • Autor: tportal/Hina
  • Zadnja izmjena 20.06.2009 13:54
  • Objavljeno 20.06.2009 u 11:58
jurčić josipović

jurčić josipović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajac

Ivo Josipović ili Ljubo Jurčić bit će predsjednički kandidat SDP-a. Potvrdio je to Glavni odbor stranke, a o kandidatu će na unutarstranačkim izborima odlučivati članovi stranke

Članovi SDP-a 12. srpnja izabrat će svog kandidata za predsjedničke izbore. Birat će između Ive Josipovića i Ljube Jurčića, odlučio je Glavni odbor SDP-a.


Poziv na nacionalni razvojni konsenzus

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović pozvao je na početku sjednice Glavnog odbora SDP-a sve potencijalne partnere na nacionalni razvojni konsenzus Hrvatske.

Milanović je na taj konsenzus pozvao sve one s njihove strane političkog spektra kao i sve one koji trenutno sudjeluju u radu sadašnje vlade, a rad koje smatra duboko neuspješnim.

"Svi partneri su dobrodošli, vrata su svima otvorena", istaknuo je.

Predsjednik SDP-a podsjetio je da je u skoro 20 godina samostalne hrvatske države bilo dva nacionalna konsenzusa oko kojih se u kritično važnim trenucima okupila cijela nacija - referendum o samostalnosti Republike Hrvatske te hrvatsko članstvo u Europskoj uniji. Dodao je da ulazak u EU još nije ostvaren ali je on nadohvat ruke te je pitanje godine kada će se ostvariti.

Milanović je naglasio da je cilj SDP-a treći hrvatski konsenzus, konsenzus razvoja i konsenzus koji Hrvatsku odvaja iz prosjeka i čini je jakom. No drži da će zato biti potrebno donijeti neke važne i teške odluke koje će respektirati dosegnutu razinu društva i socijalnog razvoja.

"Moramo i hoćemo okupiti oko sebe sve one koji imaju ideje, volje i drskosti da stvari pokrenu naprijed", kazao je dodavši da se takvi ljudi već okupljaju oko SDP-a.

Netko mora odgovarati za gubitak radnih mjesta

Komentirajući odluku Ustavnog suda kojom se po drugi put ukida zabrana rada nedjeljom Milanović je kazao da je donošenje zakona o zabrani rada primjer kako ne treba raditi i kako se neće raditi u Hrvatskoj koju će voditi SDP.
To je primjer lošeg kompromisa koji je u pola godine uzrokovao gubitak radnih mjesta i nesigurnost, rekao je Milanović. Smatra da netko treba odgovarati za tu štetu i nastale gubitke. Ocijenio je da ćemo zbog sve većeg pritiska konkurencije svi trebati raditi sve više i sve bolje. Jedini izlaz je da se pošten i težak rad pošteno plati, a SDP jamči za to, istaknuo je Milanović.

'Da bog da bio unaprijeđen'

Komentirajući smjenu Vladimira Fabera s mjesta ravnatelja policije, predsjednik SDP-a smatra kako će uskoro u Hrvatskoj jedna od većih kletvi biti 'Da bog da bio unaprijeđen'. Ocijenio je da takva vrsta unaprjeđenja predstavlja političku čistku u jednom osjetljivom segmentu državne vlasti. Milanović je kazao da se u tom sektoru u posljednjih pola godine nešto učinilo te se postigao standard koji je rezultat rada struke. Ocijenio je da je Faber bio visoki državni službenik na čelu osjetljivog aparata koji nije želio slušati diktat dnevne politike u kadrovskom, profesionalnom i smislu istrage.

Milanović je ocijenio da je nakon lokalnih izbora počeo puhati novi vjetar promjena koji se najbolje vidi u krajevima Hrvatske koji su do sada bili temeljem neke predrasude nedodirljivi, a sada, dolaskom SDP-a ili kandidata uz potporu SDP-a, postaju baza i kovitlac promjena koje će zahvatiti Hrvatsku u najskorijem vremenu. 'Mi želimo biti dio tog procesa i želimo voditi taj proces', kazao je.

Na zatvorenom dijelu sjednice članovi Glavnog odbora SDP-a raspravljati će o rezultatima lokalnih izbora, utvrditi prijedlog kandidata SDP-a za predsjednika Republike Hrvatske te donijeti odluku o osnivanju osam općinskih organizacija SDP-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi