ZA PROMETNU NESREĆU

U utorak u Šibeniku počinje suđenje Tomi Horvatinčiću

06.05.2012 u 19:45

Bionic
Reading

Suđenje poduzetniku Tomi Horvatinčiću počinje u utorak, 8. svibnja, na šibenskom Općinskom sudu. Vlasnika Hoto grupe tereti se da je skrivio pomorsku nesreću sa smrtnom posljedicom koja se dogodila 16. kolovoza prošle godine kod Primoštena

Glavnu raspravu vodit će iskusna sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe Makon. Ona će na ročište Glavne rasprave pozvati dvadesetak svjedoka koji će svjedočiti o okolnostima pomorske nesreće u kojoj su smrtno stradali talijanski supružnici Marielda Pettel (61) i Francesco Salpietro (63) iz Padove, piše Vjesnik.

Optužnica koju zastupa Državno odvjetništvo tereti Horvatinčića da je 16. kolovoza 2011, nedaleko od otočića Maslinovik kod Primoštena, glisirao motornom 12-metarskom jahtom 'Santa Marina' koja je u trenutku nesreće imala uključen autopilot.

Poduzetnik se sumnjiči da je glisirao nedopuštenom brzinom i protivno odredbama Pomorskog zakonika i Pravila o izbjegavanju sudara na moru. Po zakonskim propisima i pravilima, bio je dužan ustupiti pravo puta, tj. prvenstvo prolaza prepustiti talijanskoj jedrilici 'Santa Pazienza' na kojoj su se nalazili nesretni talijanski nautičari; međutim, on to nije učinio. Njegova je jahta u punoj plovidbenoj brzini udarila u lijevi krmeni dio trupa 12-metarske jedrilice. Silina udara je bila takva da su talijanski nautičari pali u more. Polomljeni su i upravljački mehanizmi na jedrilici 'Santa Marina' koja je potom cijelom dužinom prešla preko jedrilice.

Talijanskim državljanima nije bilo spasa. Od jakog udarca zadobili su višestruke tjelesne ozljede, a obdukcijom je utvrđeno da su preminuli na licu mjesta. Horvatinčić se stoga ne tereti za nepružanje pomoći unesrećenima. Na sudu će se, uz pomoć iskusnih odvjetnika, braniti od optužbe za počinjenje kaznenog djela izazivanja pomorske prometne nesreće s neizravnom namjerom, što je kažnjivo po čl. 272. st. 3 i 1. KZ.

Inače, Horvatinčić je u pritvoru proveo mjesec dana, a odlukom suca istrage koju je potvrdilo Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Šibeniku, izrečena mu je mjera opreza, tj. zabrana upravljanja motornim vozilima svih kategorija i plovilima do završetka postupka. Tu je mjeru poštivao.