ujedinjeni narodi

U utorak počinju pregovori o zaštiti otvorenog mora

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 02.09.2018 09:48
  • Objavljeno 02.09.2018 u 09:48
Onečišćeno more

Onečišćeno more

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Zvod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije

Zemlje članice UN-a počinju u utorak pripremu za potpisivanje obvezujućeg ugovora o otvorenom moru koje obuhvaća gotovo polovinu površine planeta i kojega resursi zahtijevaju međunarodnu zaštitu.

Ugovor bi se trebao potpisati do kraja 2020. a pregovori će se održati u četiri kruga koji će trajati po dva tjedna svaki. Cilj je zaštititi bioraznolikost mora i spriječiti daljnje propadanje oceana.

"Pregovorima su obuhvaćeni prostori izvan teritorijalnih mora, to jest prostori koji ne pripadaju nijednoj zemlji posebno", rekao je Julien Rochette iz Instituta za održivi razvoj i za međunarodne odnose (IDDRI, sjedište u Parizu). Oni će se odnositi na "otvoreno more i na međunarodne zone morskog dna, što čini gotovo 46 posto površine planeta", dodaje se.

  • +31
  • +28

Čišćenje Porta od naplavina donesenim morem i snažnim vjetrom

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Tutnjevic / CROPIX

UN je 1982. donio Konvenciju o pravu mora u kojoj je za otvoreno more zadržano načelo slobode, prelijetanja, plovidbe, ribolova i znanstvenog istraživanja. Konvencija je stupila na snagu 1994., bez sudjelovanja Sjedinjenih Država.

Od tada se pomorski prijevoz tereta znatno razvio, podmorski kablovi leže na dnu oceana a njegova bogatstva potiču apetite.

Budući ugovor o otvorenom moru treba omogućiti stvaranje zaštićenih pojaseva, pomoći u raspodjeli koristi od genetskih morskih resursa i u istraživanju utjecaja na okoliš te ojačati kapacitete i prijenos morskih tehnologija.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!