U HDZ-U ŠOKIRANI PRESUDOM

'U usporedbi s Rončevićem, Linić bi trebao dobiti doživotnu'

06.12.2010 u 12:38

Bionic
Reading

Četiri godine zatvora zbog nepravomoćno utvrđenih nezakonitosti u nabavci vojnih kamiona nisu šokirale samo Berislava Rončevića, nego i njegove stranačke kolege. S druge strane, SDP-ovci se busaju u prsa da su oni nezakonitosti odavno prepoznali

Iako samu presudu Rončeviću nije htio konkretno komentirati, SDP-ov predsjednik Zoran Milanović ipak se prisjetio saborskog istražnog povjerenstva za kamione koje je inicirao SDP, no koje je na kraju zahvaljujući vladajućoj većini ipak zaključilo da Rončević i Bačić nisu nezakonito nabavljali kamione.

Trebat će neko vrijeme da kod članova povjerenstava i stranaka sazrije svijest o tome da se u povjerenstvima traga za istinom, a ne za onim što je pod svaku cijenu ugodno većini. S obzirom na to da je prevladao ovaj drugi argument, ovaj drugi svjetonazor da pod svaku cijenu na kraju mora biti izglasano ono što odgovara vladajućoj većini, tako je bilo i za Inu i za kamione. Oba ta povjerenstva inicirao je SDP svjestan da tu treba tragati za istinom. Sud je rekao svoje. Nama je bilo jasno da je otpočetka da je kod nabavke kamiona roba preplaćena, da je postupak vođen netransparentno i da je nabavljena roba s lošijom specifikacijom od one koja je Hrvatskoj trebala. Ne radujem se ničijoj nesreći, sud je donio odluku, ali je činjenica da je taj posao od početka vođen na način koji nije prihvatljiv u jednoj demokratskoj državi i da toga više neće i ne smije biti', poručio je Milanović, izbjegavši komentiranje same presude.

S druge strane, dok 'onaj koji je za Rončevića bio spreman dati ruku u vatru', HDZ-ov Andrija Hebrang, luta Bruxellesom, nešto spremniji za razgovor bio je HDZ-ov Krunoslav Markovinović, inače tajnik saborskog povjerenstva za kamione.

Markovinović, kojeg smo prvo obavijestili o presudi, nije mogao sakriti svoj šok.

'Za mene je to neshvatljivo jer nitko ništa nije uzeo, vještačenja su bila različita, a kamioni su nabavljeni za NATO. Jako me začuđuje i, ako ostale presude budu takve, onda Linić zbog svega u Rijeci treba dobiti doživotnu presudu. Mislim da ovakva presuda nije u redu. Puno je novaca godinama potrošeno. MORH nije trebao ići na natječaj, no natječaj se išlo radi odugovlačenja jer nije bilo novaca u proračunu - barem ja tako shvatio iz rada u povjerenstvu. Čudna mi je ova presuda i volio bih da se USKOK i DORH tako ponašaju i u drugim slučajevima, pogotovo u Rijeci', prokomentirao je Markovinović

U šoku je, piše Večernji list, ostao i ministar mora i prometa Božidar Kalmeta koji je jednoj je novinarki spustio mikrofon, zahvalio se i okrenuo.

Dok Rončeviću sada preostaju žalbe i iščekivanje pravomoćnosti presude, i dalje će raditi na poziciji saborskog zastupnika. Naime, do samog potvrđivanje presude jedino na njemu samome ostaje mogućnost da to mjesto napusti.

Zakon je tu sasvim jasan. U Zakonu o izborima zastupnika za Sabor stoji da zastupniku mandat prije vremena može prestati samo u slučaju smrti, pravomoćne sudske presude kojom gubi poslovnu sposobnost ili završi u zatvoru na dulje od pola godine ili, u krajnjem slučaju, ako se zastupnik sam odluči na ostavku.