kontroverzni sluga božji

U Ukrajini poginuo ruski svećenik koji je pozivao žene da više rađaju kako bi bile manje tužne kad im djeca odu u rat

07.11.2022 u 14:19

Bionic
Reading

Ruski svećenik koji je poticao žene da rađaju više djece kako bi bile manje tužne kada im sinove pošalju u rat u Ukrajini ubijen je na bojnom polju, objavila je Ruska pravoslavna crkva

Protojerej Mihail Vasiljev preminuo je 'obavljajući pastoralne dužnosti u području specijalne vojne operacije u Ukrajini 6. studenog ujutro', prenosi The Moscow Times priopćenje Crkve.

Vasiljev (51) je preminuo od rana zadobivenih u eksploziji šrapnela iz raketnog bacača HIMARS koji je SAD isporučio Ukrajini kako bi se obranila od ruske agresije.

Svećenik je služio u crkvi svete velikomučenice Barbare i prečasnog Ilje Muromca u okolici Moskve, a bio je i savjetnik visokom dužnosniku Ruske pravoslavne crkve zaduženom za suradnju s oružanim snagama.

Crkva je navela u priopćenju da je Vasiljev bio čest gost ratnih zona kao dijela svoje službe, uključujući Siriju, Čečeniju, Kosovo te Bosnu i Hercegovinu.

Krajem listopada Vasiljev je privukao medijsku pozornost javnosti televizijskim intervjuom u kojem je savjetovao ruskim ženama da se 'plode i množe' kao odgovor na nezadovoljstvo odlukom predsjednika Vladimira Putina o velikoj mobilizaciji ljudstva za rat u Ukrajini.

Vasiljev je za kanal Spas TV, koji je povezan s Crkvom, kazao da im u tom slučaju, kada bi imale više djece, ne bi bilo tako bolno i strašno rastati se kada neki od njih odu u vojsku.

The Moscow Times navodi da je Vasiljev najmanje treći svećenik Ruske pravoslavne crkve koji je ubijen otkako je Rusija otvoreno napala Ukrajinu u veljači ove godine.

Crkva je glasno poduprla rat u Ukrajini pod vodstvom Putinovog saveznika, patrijarha Kirila.