RUSIJA

Zbog homoseksualnih orgija smijenjena dva episkopa i patrijarhovih miljenika koji tvrde da iza svega stoji Zapad

27.05.2020 u 20:00

Bionic
Reading

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril smijenio je u utorak episkopa armavirsko-labinskog Ignjata Buzina i kostomukško-kemskog Ignjata Tarasova te će biti izvedeni pred crkveni sud nakon što su ruski mediji objavili čitav niz fotografija koje ukazuju na to da su sudjelovali u homoseksualnim orgijama

Prvi arhijerej Ruske pravoslavne crkve objavio je svoju odluku na službenim stranicama, navodeći da je 'zaprimio poruke koje sadrže dokumentirane optužbe protiv spomenutih arhijereja za crkvena kaznena djela'. U patrijarhovom rješenju ne precizira se o kojim se konkretno prijestupima radi.

Kako piše srpski Blic, ruski mediji su još prošlog mjeseca objavili čitav niz 'škakljivih' pisama i fotografija o načinu života dvojice episkopa koji su se, ukoliko je objavljeni materijal autentičan, teško ogriješili o crkveni moral.

Prema navodima ruskih medija, episkop armavirsko-labinski, koji stoluje u južnoruskom gradu Armaviru, navodno je fotografiran tijekom homoseksualnog odnosa, a među objavljenim materijalima nalaze se navodni dokazi da je sa svojim suradnicima iz kostomukško-kemske eparhije istospolne odnose imao i episkop Ignjat Tarasov.

Ruski patrijarh kaže da homoseksualci uništavaju čovječanstvo Izvor: Društvene mreže / Autor: Pravda Report

Episkopa iz Kostomukše u blizini rusko-finske granice optužio je bivši redovnik u činu ipođakona, u pravoslavnoj crkvi zaduženih za pomaganje svećenicima tijekom bogoslužja. Ipođakon, koji je živio u blizini sabornog hrama u Kostomukši, posvjedočio je da je s ostalim mladim svećenicima sustavno bio zlostavljan i primoravan sudjelovati u pijanim homoseksualnim orgijama. Ukoliko bi mladi svećenici odbili sudjelovati u orgijama, starije kolege primoravali bi ih na odnose koristeći tehnike psihološke manipulacije.

Prije ruskih portala detaljna svjedočenja popraćena skandaloznim fotografijama svećenika objavljena su na ruskoj društvenoj mreži Odnoklasniki, namijenjenoj za spajanje nekadašnjih školskih kolega, a citirana je i prepiska između prozvanih svećenika.

Propovijed biskupa Ignacija 17. svibnja 2020. Izvor: Društvene mreže / Autor: Olga Kovineva

Episkop Ignjat Tarasov obratio se vjernicima putem YouTubea, negirajući optužbe koje je nazvao 'vrlo suptilnim i sofisticiranim načinom borbe protiv Crkve'. Pitom je ocijenio da su slične optužbe upućene i drugim arhijerejima, a istovremeno je prozvao Zapad, za koji tvrdi da 'savršeno razumije da je Ruska crkva jedina konsolidacijska snaga u Rusiji'.

Buzin i Tarasov dolaze iz Sankt Peterburga i obojica su bila kadrovski miljenici aktualnog patrijarha Kirila, a koji je osnovao njihove eparhije na valu svojih administrativno-teritorijalnih reformi kojima je Moskovska patrijaršija podijeljena na mitropolije te svaka od njih na nekoliko eparhija.

Skandal u RPC-u: Zašto Kiril sudi episkopima? Izvor: Društvene mreže / Autor: ICTV

O postojanju moćnog lobija istospolne orijentacije unutar Ruske pravoslavne crkve prvi je javno progovorio protođakon Andrej Kurajev, jedan od najutjecajnijih ruskih teologa. Nakon što je prije šest godina ustvrdio da je Moskovska patrijaršija 'licemjerna jer, prateći politiku Vladimira Putina, vodi križarski rat protiv homoseksualaca, a istovremeno u svojem episkopatu ima desetine istospolnih arhijereja', Kurajev je smijenjen i pozvan na crkveni sud pod javno još nepoznatim optužbama. Uz to, Kurajev je uvjeren da su svećenici istospolne orijentacije učestalo pod kontrolom tajnih službi.