pod strogim mjerama sigurnosti

U Turskoj počelo najveće suđenje za srpanjski puč

30.01.2017 u 12:20

Bionic
Reading

Suđenje 270 osoba optuženih za sudjelovanje u pokušaju državnog udara u srpnju prošle godine u Turskoj počelo je u ponedjeljak u Izmiru, na zapadu zemlje, javlja AFP i dodaje da će se propovjedniku Fetulahu Gulenu, za kojeg vlasti tvrde da stoji iza puča, suditi u odsustvu

Prvo se saslušanje odvija pod strogim mjerama sigurnosti, uz oklopna vozila žandarmerije, bespilotne letjelice i policijske pse.

Svih 270 osoba, među kojima je 152 u stalnom pritvoru, terete se za 'pokušaj rušenja ustavnog poretka, pripadnost terorističkoj organizaciji i pokušaj svrgavanja parlamenta ili ometanja rada parlamenta'.

Ukoliko budu proglašeni krivima, prijeti im i dvostruka doživotna kazna. Radi se većinom o vojnim licima, među kojima su brojni bivši visoki časnici, a među njima je i bivši general zadužen za egejsko područje Memduh Hakbilen.

Turska i od nove američke administracije traži izručenje Gulena koji odbacuje svaku umiješanost u propali puč. U Turskoj je od srpnja prošle godine na snazi izvanredno stanje, a zbog optužbi za moguće sudjelovanje u državnom udaru uhićeno je 43.000 ljudi.