RAT U AFGANISTANU

U tri mjeseca ubijeno 365 talibanskih vođa

talibani

talibani

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Specijalne snage međunarodne koalicije ubile su 365 talibanskih vođa u posljednja tri mjeseca u Afganistanu, piše u četvrtak njemački časopis "Der Spiegel" na internetskoj stranici.

Elitni vojnici, uglavnom američki, likvidirali su srednji i viši kadar gerile u specijalnim operacijama između 8. svibnja i 8. kolovoza, navodi "Der Spiegel", koji se poziva na povjerljivi sastanak glavnog stožera međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF) s diplomatima i vojnicima.

Istodobno je uhićeno 1395 osumnjičenika, dodaje časopis.

U lipnju je bivši glavni zapovjednik ISAF-a, američki general Stanley McChrystal otkrio novinarima da su specijalne američke snage, čiji se broj u Afganistanu gotovo utrostručio u godinu dana, u posljednja tri mjeseca ubile ili zarobile 121 talibanskog vođu.

Cilj takvih operacija, koje su se u 82 posto slučajeva provodile noću i koje su dio "strategije američkih snaga protiv pobunjenika", bio je obezglaviti talibanski pokret.

U ponedjeljak je glavni zapovjednik ISAF-a, američki general David Petraeus ocijenio da su NATO-ove snage potisnule talibane u nekim pokrajinama, ali u drugima ih čekaju "teške borbe".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi