ZAJEDNIČKA BUDUĆNOST

U tekstu himne BiH Bosna, Hercegovina i Krajina

20.02.2009 u 14:14

Bionic
Reading

Posebna radna skupina Parlamenta BiH postigla je načelnu suglasnost o tekstu nove bosanskohercegovačke himne koji je u petak prvi put predstavljen javnosti u Sarajevu

SARAJEVO - Predloženi tekst koji krajnje neutralno spominje tek neke od zemljopisnih odrednica BiH i govori o tome kako sadašnji naraštaji u toj državi "u budućnost kroče zajedno" kompilacija je dvaju odvojenih tekstova pristigla temeljem javnog natječaja raspisanog 2008. godine.

Daytonskim sporazumom kojim je završen rat u BiH pitanje himne nije riješeno, a predstavnici triju etničkih skupina 15 godina nisu se uspjeli usuglasiti o tekstu koji bi bio prihvatljiv za sve. Suglasnosti oko zajedničkih simbola države BiH zapravo nikada nije ni bilo pa je tako i njezinu zastavu i grb morao proglasiti nekadašnji visoki predstavnik Carlos Westendorp.

Radna je skupina primila više od 300 različitih prijedloga teksta za himnu koje do sada imala samo glazbeni dio i čiji je autor skladatelj Dušan Šestić iz Banje Luke. Upravo je dio teksta koji je predložio Šestić postao sastavnim dijelom "kompromisnog" rješenja.

Autor drugog dijela teksta je Benjamin Isović, sin poznatog glazbenog umjetnika Safeta Isovića.

O prijedlogu se trebaju očitovati Vijeće ministara i Parlament BiH.

Tekst himne glasi:

Ti si svjetlost duše
Vječne vatre plam
Majko naša zemljo Bosno
Tebi pripadam

Divno plavo nebo
Hercegovine
U srcu su tvoje rijeke
Tvoje planine

Ponosna i slavna
Krajina predaka
Živjet ćeš u srcu našem
Dovijeka

Pokoljenja tvoja
Kazuju jedno:
Mi idemo u budućnost
Zajedno!