NAORUŽANI DO ZUBA

U svijetu ima više zaštitara nego policije

07.07.2011 u 07:41

Bionic
Reading

Privatni zaštitarski sektor raste u svijetu brzo i upošljava dva puta više ljudi nego što vlade imaju policajaca, prema izvješću objavljenom u srijedu.

Ukupno 20 milijuna zaštitara u svijetu, koji predstavljaju povećanje između 200-300 posto tijekom posljednja dva do tri desetljeća, čine sektor čiji brzi rast nadmašuje regulaciju i mehanizme nadzora, navodi izvješće.

Napori na međunarodnoj razini da se popune regulatorne praznine su tek u začetku, prema Istraživanju o ručnom oružju temeljenom na podacima iz 70 zemalja.

Istraživanje radi godišnje tim stručnjaka s Instituta za međunarodne i razvojne studije Ženevskog sveučilišta i prati trgovinu oružjem i mjere za njegov nadzor.

Najnovije istraživanje navodi kako godišnja trgovina ručnim oružjem poput pištolja i lakim oružjem koje uključuje minobacače, bacače granata i raketne bacače iznosi 7,1 milijardu dolara.

Izvješće kaže kako je trgovina lakim oružjem, koja sama čini 1,1 milijardu dolara od ukupnog iznosa, znatno manje transparentna od trgovine drugim oružjem uključujući ručno jer je samo jedna njegova petina službeno zabilježena.

U 2008., posljednjoj godini za koju su prikupljeni podaci, Sjedinjene Države su kao i prethodnih godina bile najveći uvoznik i izvoznik ručnog i lakog oružja, navodi se u istraživanju.

Kao izvoznici po veličini slijede Italija, Njemačka, Brazil i Švicarska dok su Izrael, Austrija, Južna Koreja, Belgija, Rusija, Španjolska, Turska, Norveška i Kanada također izvozile ovo oružje u vrijednosti od preko 100 milijuna dolara svaka.

Nakon Sjedinjenih Država kao uvoznici u vrijednosti od preko 100 milijuna dolara godišnje slijede Kanada, Britanija, Njemačka, Australija, Francuska i Pakistan, kaže se u izvješću koje ne navodi brojke uvoza i izvoza za svaku zemlju.

Zaštitarske tvrtke koje rade u Iraku i Afganistanu opremljene su automatskim puškama, snajperima i u nekim slučajevima raketnim bacačima što postavlja pitanje o njihovoj deklarativnoj obrambenoj ulozi, navodi izvješće.

Privatne tvrtke u svijetu imaju ukupno 3,7 milijuna komada vatrenog oružja, a još i više ako se uključi ono koje drže ilegalno, prema 26 milijuna koje ima policija i 200 milijuna oružane snage, navodi istraživanje.

Izvan oružanih sukoba, kaže izvješće, privatne zaštitarske tvrtke u Latinskoj Americi imaju najveće arsenale s omjerom oružja po uposleniku 10 puta većim nego kod takvih tvrtki u Europi.