KAOS I KRV U SARAJEVU

U sukobu policije i branitelja 69 ozlijeđenih

22.04.2010 u 10:14

Bionic
Reading

Čak 69 osoba, među kojima je i 32 policajca, ozlijeđeno je u sukobima u Sarajevu koji su u srijedu izbili pred sjedištem vlade Federacije Bosne i Hercegovine

Glasnogovornica Kliničkog centra sarajevskog sveučilišta Biljana Jandrić kazala je kako je riječ uglavnom o lakšim ozljedama uzrokovanim suzavcem te da je u bolnicu primljen jedan pacijent s lomom lubanje.

Gotovo četiri tisuće ljudi okupilo se pred zgradom federalne vlade kako bi prosvjedovali zbog najavljena smanjenja naknada koje primaju razvojačeni branitelji i članovi njihovih obitelji. Prosvjed su organizirale četiri različite udruge najavivši kako će on proteći mirno, no već još prije podneva, kad je okupljanje najavljeno, nekoliko desetaka osoba počelo je rušiti zaštitnu ogradu nasrnuvši na 70 policajaca koji su priječili prilaz vladinoj zgradi.

Policija je potom uporabila suzavac, a čelnici braniteljskih udruga pozvali su na smirivanje sukoba, no zatišje je potrajalo tek oko sat vremena. Nakon toga iz mase je prema zgradi vlade poletjelo kamenje, a počelo je i novo naguravanje prosvjednika s policijom. Pritom su zapaljene i dvije policijske kućice ispred vladine zgrade te jedna za osiguranje američkog veleposlanstva smještena u blizini.

U tim je sukobima i bilo najviše ozlijeđenih. Izet Rađo, predsjednik udruge koja okuplja dobitnike najviših ratnih priznanja, novinarima je kazao kako za te izgrede nisu odgovorni razvojačeni branitelji, nego, kako tvrdi, navijači nogometnog kluba 'Sarajeva' koji su pošli na prvenstvenu utakmicu njihove momčadi s momčadi 'Širokog Brijega'.

'To sigurno nisu istinski borci', kazao je Rađo, nazvavši nasilnike provokatorima. Predsjednik federalne vlade Mustafa Mujezinović prosvjede i nasilje koje ih je pratilo nazvao je 'potpuno besmislenim'.

'Na taj se način ništa ne postiže', kazao je Mujezinović lokalnim medijima, istaknuvši kako je u takvim okolnostima bilo potpuno besmisleno pokušati pregovarati s mnoštvom o bilo čemu, to prije što se pojavio i zahtjev za otkazivanje stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

'Ako nema stand-by aranžmana, sva prava će biti smanjena', kazao je Mujezinović. Ocijenio je kako su nasilje proizveli oni koji imaju prije svega političke ciljeve, a ne bore se za ratne veterane. Iz policijske uprave federalnog ministarstva unutarnjih poslova najavljena je istraga kako bi se pronašli počinitelji izgreda.

Hrvatski branitelji prosvjedovali u Mostaru

Hrvatske udruge iz Domovinskog rata u BiH usprotivile su se na prosvjedu u Mostaru da federalna vlada uvođenjem prihodovnog cenzusa ograniči primanja bivših branitelja, u što bi bila uključenja i primanja branitelja iz Republike Hrvatske.

Premijer završio u bolnici

Premijer je dan ranije potpisao dekret prema kojem su svi zaposlenici morali na dan prosvjeda napustiti zgradu vlade do 11 sati zbog sigurnosti. Nakon toga je završio u u bolnici zbog problema s tlakom. (vecernji.hr)


Predsjednik udruge nositelja ratnih odličja Hrvatskoga vijeća obrane Božo Pavlović rekao je da se bivši vojnici i stradalnici protive uvođenju cenzusa samo za branitelje. Pavlović je u pročitanim zaključcima zatražio da se prihodovni cenzus uvede svim građanima, posebice bogatima i povlaštenima. U prihodovni cenzus, odlukom vlade Federacije BiH, ulaze i primanja ratnih stradalnika u BiH koji primaju mirovine iz Hrvatske, čemu su se usprotivili prosvjednici okupljeni u Mostaru. Hrvatske mirovine u BiH dobiva oko 6200 invalida i obitelji poginulih branitelja HVO-a.

Pavlović je najavio da će hrvatski branitelji blokirati prometnice i organizirati druge prosvjede ako se cenzus uvede samo braniteljskoj populaciji.

Na prosvjedu je predsjednik HVIDRA-e Zoran Zovko upozorio da branitelji sustavno ostaju bez zasluženih prava. Naveo je podatak da je nakon rata u zadnjih 15 godina više od 25.000 branitelja umrlo ili izgubilo prava na novčane naknade.