NA RUBU GRAĐANSKOGA RATA

U sukobima u Siriji ubijena sedmorica vojnika

30.11.2011 u 20:47

Bionic
Reading

Sedmorica sirijskih vojnika ubijena su u srijedu u sukobima s dezerterima na jugu zemlje, a višemjesečni neredi na koje vlasti reagiraju nasilnim gušenjem polako prerastaju u građanski rat, piše Reuters, a najveća svjetska islamska organizacija u srijedu je pozvala Siriju da 'odmah zaustavi uporabu prekomjerne sile' protiv svojih građana kao bi izbjegla prijetnju strane intervencije

Sirijska organizacija za zaštitu ljudskih prava objavila je da su sukobi izbili kad je rano ujutro vojska upala u mjesto Dael, a traju i kasno poslijepodne.

'Dva vozila snaga sigurnosti raznesena su. Sedmorica su ubijena', rekao je Rami Abdel Rahman, voditelj te organizacije za ljudska prava.

Njegova je organizacija objavila da je u sukobima ranjeno 19 ljudi, a četvero je u kritičnom stanju.

Jedan aktivist iz toga mjesta u pokrajini Deri rekao je kako je u Dael ušlo tridesetak autobusa sa snagama sigurnosti, a dva su autobusa dignuta u zrak u borbama 'između snaga sigurnosti i prebjega'. Jedan je autobus bio prazan.

Na sjeveru Sirije u srijedu je ustrijeljeno najmanje šestero civila. Snage sigurnosti razbile su proturežimske prosvjede u gradu Idlibu, objavila je ista ta organizacija za zaštitu ljudskih prava, ali bez drugih pojedinosti.

OIC pozvao Siriju da ne koristi pretjeranu silu

Najveća svjetska islamska organizacija u srijedu je pozvala Siriju da 'odmah zaustavi uporabu prekomjerne sile' protiv svojih građana kao bi izbjegla prijetnju strane intervencije.

Ekmeledin Ihsanoglu, glavni tajnik Organizacije islamske suradnje (OIC) na konferenciji za tisak u gradu Džedi na Crvenom moru rekao je da su ministri vanjskih poslova nazočni na skupu OIC-a pozvali Damask da brzo stupi u dijalog sa svojim protivnicima i odbacili stranu intervenciju u Siriji.

'Izvršni odbor OIC-a poziva sirijske vlasti da odmah zaustave uporabu prekomjerne sile protiv građana i poštuju ljudska prava', kaže se u zaključnoj izjavi. Sirijski ministar vanjskih poslova Valid al-Mualem otišao je nakon kraja skupa u srijedu bez razgovora s novinarima.

Ihsanoglu je ranije rekao da je OIC želio riješiti krizu u Siriji u okviru OIC-a bez strane intervencije rekavši da se skupina protivi svim planovima da se sirijsko pitanje iznese međunarodnoj zajednici.

'Želimo očuvati sigurnost i stabilnost Sirije i ustrajavamo na odbijanju internacionalizacije sirijske krize kao i na radu da se to riješi unutar šire islamske obitelji koju predstavlja OIC', rekao je Ihsanoglu na početku skupa 57-ročlane islamske organizacije.

Na konferenciji za tisak nakon sjednice Ihsanoglu je, međutim, upozorio da će internacionalizacije postati neizbježna ako se Sirija ne odazove na pozive za mirno rješavanje krize. 'Ako se ovaj problem ne riješi unutar ove obitelji, otići će na druga mjesta... Mi mislimo i Sirija misli da je bolje riješiti problem u ovom okviru', rekao je.