pandemija

U subotu opet iznimno velik broj novih slučajeva zaraze koronavirusom

30.01.2022 u 10:29

Bionic
Reading

U subotu je zabilježeno 9.904 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 66.152.

Među njima je 1.936 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 183 pacijenta. Preminula je 41 osoba. Na brzim antigenskim testovima potvrđeno je 5.512 pozitivnih što onda ukupno čini 15.416 novih slučajeva zaraze, javlja N1.

- Razmišljamo o skraćenju karantena za sve cijepljene i necijepljene na 7 dana i razmišljamo o skraćenju izolacije za bolesne osobe, za one koji imaju blago ili srednje tešku bolest na 5 dana, s tim da bi izašli iz izolacije, trebaju biti 24 sata bez simptoma i napraviti BAT test, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Capak je sinoć u Dnevniku HTV-a rekao kako bi volio da pandemija ide prema kraju, ali da je virus "nestašan po pitanju mutacija" i da se može dogoditi da se pojavi nova mutacija, kao što se na silaznom kraku četvrtog vala pojavio omikron. - Takva je situacija uvijek moguća. Međutim, ako sve ostane na omikronu, teoretski gledano, onda će se situacija vrlo brzo početi smirivati jer se omikron jako brzo širi i već imamo neke naznake smanjenja broja hospitalizacija i osoba koje su na respiratoru, rekao je Capak.

U nekim dijelovima zemlje smanjuje se pritisak na zdravstveni sustav. U šibenskoj bolnici, gdje je situacija u jedinici intenzivnog liječenja početkom mjeseca bila kritična, ipak je manje bolesnika, unatoč tomu što Županija svakodnevno bilježi velik broj novozaraženih.

  • +11
Testiranje na covid/koronavirus u Šibeniku Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz