najveća evakuacija

U središtu Berlina 10.000 ljudi evakuirano zbog bombe iz 2. svjetskog rata

20.04.2018 u 12:52

Bionic
Reading

U središtu Berlina u petak prijepodne je započela jedna od najvećih evakuacija zbog pronalaska neeksplodirane zrakoplovne bombe iz 2. svjetskog rata tijekom koje će biti evakuirano preko 10.000 građana, a evakuacijom je obuhvaćen i glavni željeznički kolodvor

Saveznička avionska bomba težine 500 kilograma, koja vjerojatno potječe iz britanskog arsenala, pronađena je tijekom radova na projektu Europacity, sjeverno od glavnog željezničkog kolodvora u Berlinu, a stručnjaci bi je tijekom dana trebali deaktivirati.

U evakuaciju će biti uključeno i nekoliko važnih državnih ustanova koje se nalaze u radijusu od 800 metara od mjesta pronalaska bombe, poput Njemačke obavještajne službe (BND), dva ministarstva, nekoliko staračkih domova kao i dijelova bolnice Charite.

  • +2
Berlin Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Prekinut je i sav promet preko glavnog željezničkog kolodvora, što je uzrokovalo velike poteškoće, između ostalog i zbog pojačanog putničkog prometa uoči vikenda.

Saveznički zrakoplovi su tijekom zračne bitke za Berlin iznad njemačke prijestolnice izbacili preko 45.000 tona bombi. Stručnjaci procjenjuju da oko 20 posto bombi nije eksplodiralo te da one s godinama zbog korozije postaju sve opasnije.