BiH

U Srebrenici se u srpnju očekuje pokop stotinu žrtava genocida

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 07.02.2020 11:02
  • Objavljeno 07.02.2020 u 11:02
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Ravnatelj Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO) Amor Mašović najavio je kako bi 11. srpnja u Srebrenici mogli biti pokopani posmrtni ostaci oko stotinu žrtava genocida iz 1995. godine, objavio je u petak sarajevski 'Dnevni avaz'

Mašović je ovom listu rekao kako je za sada sigurno da će tijekom komemoracije biti pokopani posmrtni ostaci četiri žrtve čiji je identitet potvrđen, no INO predlaže da se pokopaju i posmrtni ostaci 82 žrtve čiji se identitet ne zna, a sva nastojanja da ih se identificira proteklih godina ostala su bez rezultata.

'Na žalost za 82 žrtve strašne tragedije je nemoguće utvrditi ime i prezime i uz to nemaju srodnike od kojih bi se mogla uzeti krv za analizu. Vjerujem da se ove godine 11. srpnja u Potočarima ipak može sahraniti više od stotinu posmrtnih ostataka žrtava srebreničke tragedije', kazao je Mašović.

U genocidu nad Bošnjacima Srebrenice, kojega su u srpnju 1995. počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, ubijeno je više od osam tisuća osoba.

Njihova tijela naknadno su pronađena u masovnim grobnicama, od kojih su neke prekapane kao dio nastojanja vlasti Republike Srpske da prikriju dokaze o najgorem ratnom zločinu počinjenom u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Istražitelji su u tzv. sekundarnim masovnim grobnicama uglavnom nalazili tek dijelove tijela raskomadane teškim građevinskim strojevima kojima su posmrtni ostaci žrtava prebacivani na različite lokacije. Dokumentirani su slučajevi u kojima su posmrtni ostaci iste osobe nađeni u tri i više grobnica.

Identifikacija posmrtnih ostataka obavljena je usporedbom uzoraka DNK uzetih iz pronađenih kostiju i onih dobivenih iz krvi preživjelih srodnika žrtava.

Ravnatelj INO Mašović se nada kako će jednom biti moguće utvrditi i tko su 82 žrtve čija su tijela do sada čuvana u mrtvačnicama, jer će se potraga za eventualnim srodnicima nastaviti. Analizom uzoraka DNK do sada je identificirano gotovo sedam tisuća žrtava srebreničog genocida, a za preostalima se i dalje traga.

U memorijalnom centru u Potočarima, otkako je on formiran prije dvadeset godina, pokopane su 6634 žrtve genocida. Još 225 žrtava je po želji njihovih obitelji pokopano na drugim grobljima.

Obilježavanju četvrt stoljeća srebreničog genocida i komemoraciji žrtvama ove će godine u Srebrenici nazočiti i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

'Da, ići ću tamo. Mislim da je značajno otići kako bi se upozorilo da se Srebrenica nikada ne ponovi', kazao je Guterres ranije ovog tjedna na konfereniji za medije u New Yorku. Pritom je izrazio zabrinutost zbog ukupnog stanja u BiH istaknuvši kako se mora više učiniti da bi se riješio problem lošeg funkcioniranja te države.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!