virus ne bira

U Srbiji je od koronavirusa preminula beba stara devet dana. U Brazilu je u proteklih godinu dana preminulo više od dvije tisuće djece od čega 1.302 bebe. Što se događa?

19.04.2021 u 22:22

Bionic
Reading

Vijest da je beba stara tek devet dana preminula od koronavirusa u Beogradu brzo se proširila regijom. Riječ je o najmlađoj žrtvi virusa u Srbiji. Iako stručnjaci navode koronavirus ne pogađa djecu u tolikoj mjeri koliko odrasle ipak i djeca umiru. Da je tome tako svjedoči podatak iz Brazila u kojem je virus, prema procjenama, usmrtio više od dvije tisuće djece

'Postoji zabluda da za djecu nema rizika od koronavirusa', kazala je za BBC dr. Fatima Marinho, koja je ujedno i viša savjetnica međunarodne zdravstvene nevladine udruge Vital Strategies. Njeno istraživanje otkrilo je da je šokantno veliki broj djece i beba pogođenih virusom.

Između veljače 2020. i 15. ožujka 2021., Covid-19 ubio je najmanje 852 brazilske djece do devet godina, uključujući 518 beba mlađih od godinu dana, prema podacima brazilskog Ministarstva zdravstva. No, dr. Marinho procjenjuje da je brojka dva puta viša nego što to pokazuju službeni podaci.

Doktor Marinho izračunala da je bilo 10 puta više smrtnih slučajeva od neobjašnjivog respiratornog sindroma nego prethodnih godina. Dodajući ove brojke, ona procjenjuje da je virus zapravo ubio 2.060 djece mlađe od devet godina, uključujući 1.302 bebe.

Stručnjaci kažu kako je ogroman broj slučajeva Covida u zemlji - što je drugi najveći broj na svijetu - povećao vjerojatnost da brazilske bebe i mala djeca budu pogođeni.

"Naravno, što više slučajeva imamo i, kao rezultat, što je više hospitalizacija, to je veći broj smrtnih slučajeva u svim dobnim skupinama, uključujući djecu. Ali ako bi se pandemija kontrolirala, ovaj bi se scenarij očito mogao svesti na minimum", kazao Renato Kfouri, predsjednik Znanstvenog odjela za imunizaciju Brazilskog pedijatrijskog društva.

Imunolog Trobonjača o slučaju u Srbiji

Imunolog Zlatko Trobonjača za Dnevnik Nove TV otkrio je kolike su šanse da zaražena majka koronavirus prenese na nerođeno dijete. ''To nije nešto što je učestalo. Znamo za ovaj jedan slučaj koji se dogodio u Srbiji, gdje je majka odmah nakon poroda inficirala dijete. Ono je brzo razvilo tešku kliničku sliku, završilo na respiratoru i nažalost umrlo. Da je kojim slučajem majka ranije preboljela COVID i razvila antitijela IGG razreda, to je onaj razred protutijela koji prolazi kroz placentu i ulazi u dječju krv, možda bi dijete nakon poroda bilo zaštićeno i ne bi doživjelo ovako lošu sliku. Međutim, ne znamo baš cijelu priču, možda je dijete imalo neko imunodeficijentnu bolest pa je zato sve tako završilo'', objasnio je  imunolog. Podsjetio je kako je poznato da djeca u pravilu ne razvijaju težu kliničku sliku. ''To je izuzetno rijetko. U principu nisu nekakva opasnost u ovoj epidemiji'', zaključio je.

Tako visoka stopa zaraze preplavila je čitav brazilski zdravstveni sustav. Diljem zemlje opskrba kisikom smanjuje se, nedostaje osnovnih lijekova, a u mnogim bolnicama širom zemlje jednostavno više nema kreveta.

'Marinho je navela da se djeci Covid dijagnoza postavi prekasno, kad su već ozbiljno bolesna.

"Imamo ozbiljan problem s otkrivanjem slučajeva. Nemamo dovoljno testova za opću populaciju, još manje za djecu. Budući da dolazi do kašnjenja u dijagnozi, dolazi do kašnjenja u skrbi za dijete", kazala je Marinho.

To nije samo zato što je malo kapaciteta za testiranje, već i zato što je lakše pogrešno dijagnosticirati simptome djece koja pate od Covid-19, jer se bolest kod mlađih ljudi različito manifestira.

"Dijete ima puno više proljeva, puno više bolova u trbuhu i bolova u prsima, nego što je to u klasičnoj covid slici. Budući da dolazi do kašnjenja u dijagnozi, kada dijete stigne u bolnicu u ozbiljnom je stanju i može završiti s brojnim komplikacijama i smrtnim ishodom.", kazala je Marinho .

Ali također se radi i o siromaštvu i pristupu zdravstvenoj zaštiti.

Marinho se slaže da je ovo važan čimbenik.

  • +14
Koronavirus u Brazilu Izvor: EPA / Autor: RAPHAEL ALVES

"Najugroženija su djeca tamne puti i ona iz vrlo siromašnih obitelji. To su djeca koja su najviše izložena riziku od smrti', pojasnila je.

Dodala je da je to zato što ih puno živi u malo kvadrata u uvjetima koji onemogućuju socijalnu distancu kada su zaraženi.

Znanstvenici naglašavaju da je rizik od smrti u ovoj dobnoj skupini i dalje "vrlo nizak" - trenutne brojke sugeriraju da je samo 0,58% od 345.287 brazilskih smrtnih slučajeva u Covidu do danas bilo od 0 do 9 godina - ali to je više od 2.000 djece.

"Brojevi su stvarno zastrašujući", zaključila je dr. Carneiro.