CIČA ZIMA

U Srbiji izmjereno -32, u BiH alarm zbog hladnoća

Bionic
Reading

Na jugozapadu Srbije izmjereno minus 32 stupnja Celzijusa, u BiH narandžasti meteoalarm zbog niskih temperatura, javlja Al Jazeera Balkans

Na Pešterskoj visoravni u jugozapadnoj Srbiji u četvrtak je zabilježena najniža temperatura u toj zemlji, potvrđeno je iz Meteorološke stanice Sjenica.

Prema riječima meteorologa Hatiba Hodžića u mjestu Karajukići bunari na Pešteri je izmjereno minus 32 stepena Celzijusa, prenosi Anadolija.

"U Karajukući bunarima, gdje je 1981. godine zvanično izmjerena najniža temperatura u bivšoj Jugoslaviji, čak minus 39 stepeni, juče je bilo minus 32,1 stepen, a u Sjenici minus 26,2 i time je bila najhladniji grad u Srbiji", rekao je Hodžić.

Pešterska visoravan ujedno je jučer bila i najhladnije mjesto u regiji.

Slično vrijeme u Srbiji očekuje se za vikend i tokom narednih dana.

U Beogradu je danas je hladno i oblačno vrijeme, a temperatura je minus četiri stepena.

U Srbiji će prema najavama meteorologa danas biti slabih padavina i ponegdje je večeras moguća ledena kiša.

Za razliku od prvog dana 2015. godine temperatura je viša za pet do sedam stepeni.

Jutros je najniža temperatura izmjerena u Leskovcu, minus 14. Temperatura će se u Srbiji tokom dana kretati od minus 16 do minus šest, a u nekom predjelima na sjeveru zemlje dostići će i do plus četiri stepena, najavljeno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Srbije.

Narandžasti meteoalarm za BiH

Upozorenje Meteoalarma zbog izrazito niskih temperatura u većem dijelu Bosne i Hercegovine trajat će još danas, a sutra se očekuju nešto više temperature.

Narandžasti meteoalarm znači opasno vrijeme i prognozirane neuobičajene vremenske prilike.

Jutros je u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim dijelovima Bosne pretežno oblačno.

U ostalim područjima je vedro uz malo do umjerenu naoblaku, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Najhladnije je bilo u Bugojnu gdje je izmjereno minus 11. U Sarajevu je jutros bilo minus osam stepeni Celzijusa.

U južnim i centralnim predjelima Crne Gore bit će pretežno sunčano, uz umjeren razvoj oblačnosti, a na sjeveru promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima.

Najviša dnevna temperatura bit će od minus četiri do 12 stepeni.

U Hrvatskoj je na Jadranu pretežno sunčano. U unutrašnjosti je djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku, a u drugom dijelu dana, posebno navečer, očekuje se oblačnije vrijeme uz mogućnost slabe kiše ili rosulju koja se smrzava na tlu.

Vjetar na kopnu je slab, a na Jadranu većinom umjerena bura i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka bit će od od minus jedan do četiri, a na Jadranu od osam do 13 stepeni Celzijusa.