raste broj zaraženih

U Srbiji 65 zaraženih koronavirusom, u samoizolaciji 8.000 ljudi

17.03.2020 u 14:29

Bionic
Reading

U Srbiji je u utorak potvrđeno još osam slučajeva koronavirusa, što je dosad ukupno 65 zaraženih, u samoizolaciji je oko 8.000 ljudi, a na snagu je stupilo ograničenje kretanja osoba starijih od 65 godina i niz drugih mjera

Očekuje se da će srbijanska vlada tijekom dana donijeti i dodatne mjere.

Među posljednjih 19 testiranih od ponedjeljka u 18 sati osam je bilo pozitivno na COVID-19, pet osoba je zadržano na bolničkom liječenju, dok su tri s lakšom kliničkom slikom pod nadzorom u kućnoj izloaciji, priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Od prvog registriranog slučaja 6. ožujka dosad je testirano ukupno od 335 osoba, a od zaraženih pacijenata koji su na boilničkom liječenju dva imaju tešku kliničku sliku i na respiratoru su.

Sanitarni inspektori do sada su uručili oko 8.000 rješenja o samoizolaciji ljudima koji su bili u kontaktu sa zaraženima, a sedam osoba koje tu mjeru nisu poštovale bit će procesuirane, prioćio je ravnatelj policije Vladimir Rebić.

Policija je pojačala kontrole, a danas je u Zemunu uhitila dvojicu mladića koji su pokušali "na crno" prodati 6.000 zaštitnih maski.

U Srbiji je 15. ožujka navečer zbog koronavirusa proglašeno izvanredno stanje, granice su zatvorene za sve strane državljane, a građani Srbije, diplomati i stranci koji imaju boravište u Srbiji, po ulasku u zemlju podvrgavaju se proceduri poslije koje im slijedi uručenje rješenje ministarstva zdravstva o izolaciji.

Nakon što je premijerka Ana Brnabić u ponedjeljak ocijenila da građani nisu dovoljno ozbiljno shvatili uvođenje izvanrednog stanja, savjete i preporuke, te najavila mogućnost uvođenja strožih mjera i ograničenje kretanja, uključujući i policijski sat, uslijedila je dodatna mjera - zabrana osobama starijim od 65 godina da izlaze vani, uz kaznu do 150.000 dinara (oko 1.280 eura) za prekršitelje.

Na ulicama Beograda posliije jučerašnjih mjera danas je osjetno manje ljudi, javni gradski prijevoz reduciran je na režim kakav vlada vikendom, a u ugostiteljskim objektima je vidno manje ljudi nego u ponedjeljak.

Sve javne službe obustavile su rad na šalterima, plaćanje komunalnih računa odloženo je dok traje izvanredno stanje, a ministar financija Siniša Mali najavio je danas niz novih ekonomskih mjera, među kojima je i moratorij na otplatu kredita.

Republičko izborno povjerenstvo priopćilo je da se tijekom izvanrednog stanja prekidaju sve izborne aktivnosti vezane uz provođenje općih izbora raspisanih za 26. travnja.

Srbijanska vlada pozvala je danas poduzeća i organizacije koje su spremne građanima, gospodarstvu i državi staviti na raspolaganje uporabu svoje digitalne platforme i rješenja bez nadoknade tijekom trajanja krize s koronavirusom.

Ova teška situacija prilika je za sve kompanije i organizacije koje razvijaju digitalna rješenja u svim područjima, a prije svega obrazovna digitalna rješenja, da pokažu solidarnost, učinkovitost i neophodnost takvih rješenja, priopćila je vlada.

Pema neslužbenim najavama, predsjednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, koji vode krizne stožere za suzbijanje epidemije i spriječavanje ekonomskih posljedica širenja koronavirusa, priopćit će večeras nove mjere koje će se primjenjivati tijekom izvanrednog stanja.