OBELISK OD ŠEST METARA

U Splitu niče spomenik IV. gardijskoj brigadi

21.07.2013 u 20:12

Bionic
Reading

Nastavlja se splitski projekt gradnje i podizanja novih spomenika pa se tako već nekoliko mjeseci na uglu Ulice kralja Zvonimira i Ulice slobode gradi spomenik IV. splitskoj gardijskoj brigadi. Podsjetimo da radovi na križu na Marjanu još traju, a kontroverzni Tuđmanov spomenik na Rivi otkriven je u jeku predizborne kampanje za lokalne izbore. Na kraju ni to nije pomoglo u izbornoj utrci sada već zaboravljenog bivšeg gradonačelnika Splita Željka Keruma

Autor skulpture pod nazivom 'Samo je jedna udarna' je Teo Bilas, a odluku o gradnji donijelo je splitsko Gradsko vijeće 5. lipnja 2012. Projektant spomenika u obliku obeliska s naznačenim križem je 'Studio za dizajn i arhitekturu', a izvođač je gradska tvrtka Cestar d.o.o.

Ovih je dana vidljivo da su radovi na pripremi malog zemljanog humka odmakli i nakon gradnje betonskog postolja, postavljen je i kameni obelisk visine šest metara. Obelisk je zapravo likovno zanimljiv i radi se o minimalističkom rješenju, konstrukciji četiri kamena bloka različitih visina spojenih u oblik obeliska.

U usporedbi s neinventivnim i skromnim estetskim dometima Tuđmanovih spomenika na splitskoj Rivi ili u Kaštel Lukšiću, ovaj projekt predstavlja ipak određeni iskorak u spomeničkom obilježavanju suvremenije hrvatske povijesti.

Najveća je kvaliteta ovoga projekta odmjerenost i jasnoća ideje u novoj demokratskoj tradiciji. Visoke domete antifašističke spomeničke estetike i arhitekture u federativnoj Jugoslaviji danas više nije moguće dostići, jer naprosto živimo u sasvim drukčijem vremenu koje pred takve projekte postavlja drukčije zadatke i prioritete.

Obelisk je smješten preko puta nebodera velikog arhitekta hrvatske moderne arhitekture Ivana Vitića i zanimljiv je kontrast dvaju simbola različitih vremena naše novije povijesti.

Na kamenu je reljefno diskretno naznačen oblik križa i ugraviran grb IV. splitske gardijske brigade. Na grbu te postrojbe je i latinski slogan 'In hoc signo vinces' (pod ovim znakom pobjeđuješ), što se u povijesti pamti kao slogan prvih kršćanskih postrojbi pod komandom Konstantina Velikog, a koje su se rame uz rame s rimskim postrojbama borile 312. godine u bitci kod Milvijskog mosta nadaleko od Rima. Sljedeće godine Konstantin je svoje nove saveznike u borbi za vlast i prijestolje nagradio Milanskim ediktom, zakonom i dokumentom o slobodi vjere, što je na kraju rezultiralo konačnom legalizacijom kršćanstva.

Četiri kamena obeliska visine od pet do šest metara već su spojena u jedinstveni volumen. Radovi su zapravo pri kraju i još preostaje na maloj parceli na uglu dviju prometnih ulica urediti četiri betonska prilaza malom zemljanom humku na kojem je spomenik. Planirana je i sadnja vegetacije, fine trave i grmova lavande. Troškove gradnje, postavljanja i održavanja snosi Grad Split.