luka melilla

U španjolskoj enklavi u Maroku pronađen migrant u vreći s otrovnim otpadom

22.02.2021 u 20:44

Bionic
Reading

Migrant je u petak pronađen živ u vreći s otrovnim otpadom u luci Melilli, španjolskoj enklavi na sjevernoj obali Maroka, priopćila je u ponedjeljak španjolska Civilna garda

Migrant je bio "u hermetičkoj plastičnoj vreći u kojoj je bio pepeo iz spalionice, koji je na europskoj listi toksičnog otpada", navodi se u priopćenju.

Pripadnik Civilne garde koji je pronašao migranta prvo je opazio "nečiju nepomičnu nogu" i pomislio da je osoba mrtva. Na koncu je migrant "izvučen iz (vreće) s pepelom" i "došao je k svijesti", dodaje Civilna garda.

Ukupno je 41 migrant pronađen u petak u kamionima i u drugim vozilima u luci gdje su se pokušali ukrcati u brodove kako bi "ilegalno ušli" u Španjolsku.

Neki su bili sakriveni u kontejnerima s bocama i s drugim plastičnim predmetima namijenjenim reciklaži, "s većom količinom slomljenog stakla".

U 2020. u Španjolsku je ilegalno ušlo 41.861 migrant, kopnenim i morskim putem, što je 29 posto više nego godinu ranije.

Više od polovine tih migranata (23.023) uspjeli su se dočepati Kanarskih otoka na improviziranim splavima.

U Melillu je 2020. došlo oko 1500 migranata.

Melilla, kao i druga španjolska enklava Ceuta, jedine su u Africi koje graniče s Europskom unijom. Te dvije enklave najčešće biraju oni koji žele ilegalno ući u Europu, bilo da se penju preko zida na granici ili da plivaju duž obale.