OPET VRIJE

Deseci ozlijeđenih u prosvjedima nakon uhićenja repera u Kataloniji

17.02.2021 u 14:48

Bionic
Reading

Tijekom nereda koji su prošlu noć izbili u Kataloniji nakon uhićenja repera Pabla Haséla ozlijeđene su 33 osobe, izvijestila je katalonska medicinska sluzba (SEM) u srijedu.

Katalonska policija je u utorak privela 33-godišnjeg Haséla po nalogu suda iz Madrida gdje je osuđen na 9-mjesečnu zatvorsku kaznu zbog vrijeđanja španjolskog kralja, pozivanja na smrt i ubojstvo te „veličanja terorizma”.

Reper, punim imenom Pablo Rivadulla Duró, nije se odazvao sudskom pozivu nego se sa pristašama zabarikadirao na sveučilištu u rodnom katalonskom gradu Lleidi, na sjeveroistoku Španjolske.

Nakon što ga je katalonska policija izvela iz zgrade organizirani su prosvjedi u gradovima Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika. Oko 200 osoba je prosvjedovalo ispred sveučilišta, a nakon toga je njih 1.400 došlo pred policijsku postaju bacajući tvrde predmete na nju. I posvjednici u gradu Vicu kamenjem i bocama napali su tamošnju policijsku postaju.

Najmasovniji prosvjed bio je u Barceloni gdje se prema podatku gradske policije okupilo oko 1.700 osoba. Prosvjednici su krenuli prema zgradi predstavništva španjolske vlade no naišli su na kordon policije. Tvrdim predmetima su zasuli policajce koji su uzvratili pendrecima i suzavcem. Nered je izbio i u gradu Gironi.

Ukupno su 33 osobe zatražile liječničku pomoć od čega 17 policajaca, izvijestila je katalonska medicinska služba. Policija je uhitila 15 prosvjednika.

Hasél u svojim pjesmama proziva bivšeg španjolskog kralja i njegovu obitelj za korupciju, zaziva ukidanje monarhije i uspostavu republike te optužuje kralja za prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i financiranje islamskog terorizma.

U svojim pjesmama i preko društvenih mreža je spominjao i oružane skupine koje se nalaze na popisu terorističkih skupina u Španjolskoj, poput ljevičarskog GRAPO-a, baskijske ETA-e i katalonske Terra Lliure. Osuđen je 2018. za „veličanje terorizma” i dobio je 2 godine zatvora i novčanu kaznu od 24.300 eura. Žalbeni sud mu je zatim tu kaznu smanjio na 9 mjeseci, a Vrhovni sud u Madridu potvrdio je kaznu prošle godine.

Više od 200 umjetnika, među njima i filmski redatelj Pedro Almodovar, glumac Javier Bardem i glazbenik Joan Manuel Serra, potpisali su peticiju protiv Haselova uhićenja.

Španjolska ljevičarska vlada najavila je prošli tjedan, kao reakciju na slučaj, da će reformirati zakon koji je 2015. donijela prijašnja administracija kako bi spriječila veličanje zabranjenih oružanih skupina poput ETA-e, vrijeđanje religija ili monarhije.

Vlada je navela da će se reformom uvesti blaže kazne, a on će se odnositi samo na postupke koji ugrožavaju javni red i mir ili potiču nasilno ponašanje.

ETA je svoje raspuštanje objavila 2018., nakon kampanje nasilja koja je trajala četiri desetljeća i završila 2010.