u kontaktu s njemačkom

U slučaju ruske invazije Ukrajine, Amerikanci će tražiti zaustavljanje Sjevernog toka 2

08.12.2021 u 07:44

Bionic
Reading

Američki dužnosnici rekli su članovima Kongresa da imaju razumijevanja s Njemačkom oko zatvaranja plinovoda Sjeverni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu, rekao je Reutersu u utorak viši dužnosnik u Kongresu

Bijela kuća je priopćila kako je Njemačka preuzela obveze oko plinovoda Sjeverni tok 2 koji vodi od Rusije do Njemačke ispod Baltičkog mora u slučaju agresivnog djelovanja Rusije. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da činjenica da plin još ne teče kroz Sjeverni tok 2 - na čelu s ruskim plinskim divom Gazpromom - stvorila je polugu za Zapad u odnosu na Putina.

'Ako Vladimir Putin doista želi da plin prolazi tim plinovodom, možda neće željeti riskirati invaziju na Ukrajinu', rekao je Sullivan novinarima u Bijeloj kući. Sullivan je rekao da su Sjedinjene Države bile u kontaktu s odlazećom i budućom njemačkom vladom o Sjevernom toku 2 u kontekstu potencijalne invazije.

Odbio je dalje okarakterizirati razgovore.

'Tema budućnosti Sjevernog toka 2 u kontekstu invazije Rusije na Ukrajinu u nadolazećim tjednima je tema od najvećeg prioriteta. O njoj se temeljito raspravljalo', rekao je. Američki dužnosnici kažu da su od Njemačke dobili jamstva da će plinovod biti isključen, rekao je pomoćnik u Kongresu. Ali nije jasno jesu li se dvije strane složile oko definicije invazije, rekao je pomoćnik.