objavila bijela kuća

Biden poručio Putinu da ga čekaju sankcije ako napadne Ukrajinu. Rusija će biti isključena iz sustava plaćanja SWIFT?

07.12.2021 u 20:46

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden prenio je u utorak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zabrinutost Zapada zbog mogućeg ruskog napada na Ukrajinu i upozorio ga da može očekivati sankcije ako to učini, objavila je Bijela kuća. Dvojica čelnika imala su dvosatni virtualni sastanak o Ukrajini i drugim spornim pitanjima.

Biden je izrazio "duboku zabrinutost Sjedinjenih Država i europskih saveznika zbog ruskog gomilanja snaga oko Ukrajine", objavila je Bijela kuća. Biden je "jasno dao do znanja da će SAD i saveznici odgovoriti snažnim gospodarskim i drugim mjerama u slučaju vojne eskalacije".

Američki predsjednik je ponovno izrazio američku potporu ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti te pozvao na deeskalaciju i diplomaciju, navodi Bijela kuća. Putin i Biden dogovorili su se da će njihovi timovi nastaviti konzultacije.

Ruska vlada objavila je nakon sastanka samo kratko priopćenje u kojem navodi "Razgovor između Vladimira Putina i predsjednika Sjedinjenih Država Josepha Bidena održan je putem video-konferencije".

Sankcijama se želi odvratiti Putina da napadne Ukrajinu u čijoj je blizini razmjestio desetke tisuća vojnika. Sankcije bi, po jednom američkom izvoru, mogle ciljati najveće ruske banke i sposobnost Moskve da mijenja rublje u dolare i druge valute.

Razmatralo se i sankcioniranje užeg kruga Putinovih suradnika, ali odluka nije donesena, rekao je izvor. SAD je već razmotrio mogućnost da se investitorima ograniči kupnja ruskog duga na sekundarnom tržištu, doznaje se iz upućenog izvora.

Washington bi mogao sankcionirati i Ruski fond za izravna ulaganja. CNN je objavio da bi sankcije mogle uključivati isključenje Rusije iz sustava plaćanja SWIFT kojim se koriste banke širom svijeta, za što bi se trebalo koordinirati sa saveznicima.

Bijela kuća nije to željela komentirati. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je u utorak punu potporu Ukrajini i najavila da će Unija razmotriti uvođenje novih sankcija Rusiji.

Bijela kuća je ranije objavila da će se Biden nakon razgovora s Putinom konzultirati s europskim saveznicima - njemačkom kancelarkom u odlasku Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, britanskim premijerom Borisom Johnsonom i talijanskim premijerom Mariom Draghijem.

Saveznici su se u ponedjeljak dogovorili da će ostati u bliskom kontaktu kako bi pripremili koordiniran i obuhvatan odgovor na gomilanje ruskih oružanih snaga u blizini ukrajinske granice.

Prije svog prvog izravnog razgovora s Putinom od srpnja, Biden se u ponedjeljak konzultirao s europskim saveznicima o mogućim sankcijama protiv Rusije i zatražio čvrst zajednički stav u podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

Kremlj je pak u ponedjeljak najavio da će Putin tražiti pravno obvezujuća sigurnosna jamstva da se NATO više neće širiti na istok niti razmještati svoje oružje blizu ruskog teritorija, uključujući u Ukrajini.