IMA LI ALTERNATIVE?

U slovenskom parlamentu interpelacija protiv Cerarove vlade

22.11.2016 u 14:57

Bionic
Reading

Slovenski parlament u srijedu će raspravljati o dosadašnjem radu vlade premijera Mire Cerara, na temelju interpelacije koju je prije dva mjeseca protiv cijele vlade podnijela oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše

SDS je ove godine u parlamentu pokrenuo postupak smjenjivanja šest ministara, ali je pri svakom glasanju o povjerenju doživjela neuspjeh jer je Cerarova parlamentarna većina nastupala jedinstveno.

Premijer Cerar već je prije rekao da je interpelacija nepotrebna i politički je motivirana željom najjače oporbene stranke da izazove prijevremene izbore. Pritom je isticao da da je njegova vlada u zadnje dvije godine osigurala političku stabilnost i gospodarski oporavak.

Janša, predsjednik vodeće oporbene stranke, optužuje vladajuću koaliciju i vladu da ne ispunjavaju obećanja i da ne provode potrebne reforme te loše upravljaju državnom imovinom, zbog čega zemlja zaostaje u razvoju za drugim državama Europe.

Nakon iznošenja argumenata za interpelaciju i najavljene višesatne rasprave oporba treba u srijedu dati svoj prijedloge ili ponuditi glasanje o povjerenju vladi, što malo vjerojatno jer bi u tom slučaju, kako zahtijeva slovenski ustav, sama morala predložiti kandidata za novog predsjednika vlade, a u parlamentu je oporba u uvjerljivoj manjini.

Cerarova trostranačka koalicija na polovici je četverogodišnjeg mandata i prema anketama podržava je tek nešto više od trećine biračkog tijela.

Međutim, za sada Cerarova koalicija nema političku alternativu.

Iako bi Janšin SDS, prema većini anketa, u slučaju prijevremenih izbora mogao dobiti veći broj mandata od Cerarove Stranke modernog centra (SMC), Janša ne bi mogao okupiti potrebnu parlamentarnu većinu, drže analitičari. K tomu ga mnogi oporbeni prvaci smatraju osobom koja nije poželjna kao premijer.