RUŠENJE VLADE

Slovenska oporba interpelacijom protiv Cerara

27.09.2016 u 18:38

Bionic
Reading

Najveća slovenska oporbena stranka u utorak je u parlamentarnu uložila interpelaciju protiv cijele vlade premijera Mire Cerara, a oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša ocijenio je da je Cerarova vlada najlošija od svih koje je Slovenija imala od osamostaljenja

"To je vlada koja zastupa državnu udministraciju, ali je to vrlo slabašna i loša vlada, vlada bez kralježnice, vlada kojom vladaju lobiji i interesne skupine, a ponekad i administracija iz Bruxellesa", kazao je Janša, predstavljajući interpelaciju i njen smisao na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Prema slovenskom ustavu, 10 zastupnika može podnijeti interpelaciju protiv vlade, pa se onda tijekom parlamentarne rasprave govori o njenom radu, a oporba može nakon toga zahtijevati da se glasuje o povjerenju vladi.

Janša čiji su zastupnici dali potpise za interpelaciju kazao je da ustavnu mogućnost o glasovanju o povjerenju vladi ne žele iskoristiti, a u tom bi slučaju morali sami predložiti kandidata za novog predsjednika vlade koji bi zemlju, u slučaju da dobije natpolovičnu većinu glasova zastupnika, vodio do novih izbora.

Janša je kazao kako očekuje da će vlada i njena većina u parlamentu nastojati otezati s odlukom kad će parlament o interpelaciji raspravljati, ali da bi se to svakako trebalo obaviti do kraja ove godine.

Janša Cerarovu koalicijsku vladu smatra neuspješnom i tvrdi da ništa bitno nije učinila u dvije prve godine svog mandata, te da ne bi bilo iznenađenje ako bi do godine uslijedili novi prijevremeni izbori.

Cerar je u subotu, nakon što je oporba najavila svoj potez, kazao kako je riječ o paušalnom i neopravdanom napadu na njegovu vladu koja je stabilizirala zemlju politički i gospodarski, te da Janšina stranka želi postići političke efekte u trenutku kad je sam razmišljao oporbi predložiti suradnju, kako bi se zemlja lakše suočila s izazovima i reformama koji su u društvu potrebni.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec koji je sa svojom Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) Cerarov glavni koalicijski partner kazao je da interpelaciji oporbe ne pridaje mnogo važnosti i da taj potez sadašnju koaliciju neće destabilizirati.