nakon bih

Slovenska vlada se ljulja zbog sporne nabave respiratora: Osumnjičen ministar gospodarstva, ministar unutarnjih poslova dao ostavku

30.06.2020 u 12:34

Bionic
Reading

Kriminalisti slovenske policijske agencije (NPU) provode pretrese zbog sporne nabave respiratora. Osimnjičen je ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek. Zbog ovog slučaja ostavku je dao ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs

Kako javlja 24ur očekuje se pretres objekata na 11 adresa, uključujući Institut za robne rezerve i Ministarstvo gospodarstva.

Predmetom istrage je ugovor težak osam milijuna eura za isporuku respiratora koji su nabavljeni preko tvrtke Geneplanet.

Prema portalu Necenzurirani, osumnjičeni su i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek i Andrej Potočnik, član Počivalšekove stranke i bivši zastupnik u slovenskom parlamentu, koji su operativno sudjelovali u dogovorima s dobavljačima medicinske opreme.

Osumnjičeni su, navodno, optuženi da su počinili kazneno djelo na štetu javnog dobra, čime su, navodno, nanijeli značajnu imovinsku štetu.

Zbog toga im prijete kazne zatvora od jedne do osam godina. Kriminalistička istraga koju vodi Specijalizirano državno tužiteljstvo, započela je prije dva mjeseca, nakon emisije Tarča na Televiziji Slovenija.

Na njemu je objavljen audio zapis u kojem ministar Počivalšek zahtijeva da zaposlenici zavoda unaprijed prebace osam milijuna eura na račun tvrtke Geneplanet.

Podsjetimo, sličan skandal dogodio se i u BiH. Tamo je uhićen premijer Federacije BiH Fadil Novalić, čelnik Civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, vlasnik tvrtke "Srebrena malina".

Novalić, Solak i Hodžić osumničeni su za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela, zloporabu službenog položaja, pranje novca, primanje dara te krivotvorenje ili uništavanje službene dokumentacije.

Pod istragom su zbog sumnje u "namještanje" prilikom kupnje stotinu resporatira za bolnice u Federaciji BiH. Stotinu strojeva nabavljenih u Kini neposrednom pogodbom Civilne zaštite i "Srebrene maline" ne odgovaraju propisanim specifikacijama a cijena od 5,3 milijuna eura veća je od tržišne.