'srebrna malina'

Istražuje se uvoz respiratora u BiH iz Kine; nabavka prepuštena tvrtki za uzgoj voća i povrća

04.05.2020 u 17:39

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine preuzet će istragu o nabavci stotinu respiratora za potrebe bolnica u Federaciji Bosne i Hercegovine, koja se pretvorila u skandal koji danima puni udarna mjesta u medijima u toj zemlji

Tužiteljstvo BiH u ponedjeljak je potvrdilo kako preuzima predmet kojega je prošlog tjedna otvorilo tužiteljstvo Sarajevske županije, nakon sastanka glavne države tužiteljice Gordane Tadić s glavnom županijskom tužiteljicom Sabinom Sarajlijom i ravnateljem Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Đurom Kneževićem.

Riječ je o predmetu koji se odnosi na navode o nezakonitostima i nepravilnostima u vezi uvoza respiratora iz Kine u BiH koji su koštali oko 10,5 milijuna konvertibilnih maraka (5,37 milijuna eura), navodi Tužiteljstvo.

Dodaje se da je državna agencija SIPA izvršila je provjere navoda o nezakonitostima u vezi nabavke 100 respiratora pa je utvrđeno kako tom predmetu postoji nadležnost državnog tužiteljstva koje se po pravilu bavi samo najsloženijim istragama.

Krizni stožer civilne zaštite Federacije BiH izravnom je pogodbom prepustio posao nabavke respiratora za bolnice u tom entitetu do sada anonimnoj tvrtki "Srebrena malina" iz Srebrenice, registriranoj za uzgoj i preradu voća i povrća.

Vlasnik te tvrtke je stanoviti Fikret Hodžić, poznatiji kao voditelj reality show-a na jednoj lokalnoj televiziji, koji je i osobno priznao kako o respiratorima ne zna ništa. Potvrdio je kako je na tome "nešto zaradio", ali je ustvrdio kako u tome nema nikakvih nezakonitosti.

"Respiratori su bili ključni da bi se u vrijeme pandemije sačuvali životi naših građana. Zainteresirao sam se za ovu tematiku i uspio pribaviti ozbiljne ponude za nabavku respiratora s kratkim periodom isporuke, što je bilo ključno u tim trenucima. Naša firma je samoinicijativno uputila ponudu nadležnim organima u FBiH s detaljnom specifikacijom ponuđenih respiratora", kazao je Hodžić u intervjuu kojega je dao "Dnevnom avazu".

Mediji su, istražujući cijeli slučaj, utvrdili kako je u nabavci respiriratora puno otvorenih pitanja, od zakonitosti cijelog posla, preko cijene koja je za trećinu veća od sličnih proizvoda renormiranih europskih proizvođača pa do činjenice da su oni nabavljeni bez ikakvih konzultacija sa zdravstvenim ustanovama te da ih u BiH nema tko pregledati kako bi utvrdio jesu li ispravni, a niti postoji ovlašteni serviser.

Svaka tvrtka koja želi trgovati medicinskom opremom u BiH mora biti upisana u registar veleprometnika odnosno dobiti dozvolu za bavljenje prometom na veliko od Agencije za lijekove BiH te zadovoljiti niz drugih uvjeta. "Srebrenička malina" nije ispunjavala niti jedan od tih uvjeta.