koronavirus

U Sloveniji pada broj zaraženih, već idućeg tjedna bi mogao biti ukinut policijski sat

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 22.02.2021 13:45
  • Objavljeno 22.02.2021 u 13:45
tportal

Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno samo 247 zaraza koronavirusom, uz 8 preminulih od Covida-19, pa bi uz takve trendove već idući tjedan moglo doći do ukidanja policijskog sata, uz postupno vraćanje bolnica redovnim programima, potvrdila je u ponedjeljak slovenska vlada.

U bolnicama je trenutno još 584 covid pacijenata i njihov se broj nastavlja smanjivati, pa su prema "izlaznoj strategiji" vlade dvije bolnice već prestale primati takve bolesnike i vraćaju se svojim redovnim programima, kazala je na konferenciji za novinare u Ljubljani Alenka Forte, državna tajnica u ministarstvu zdravstva. Strategija povratka bolnica redovnim programima vezana je na broj hospitaliziranih u cijeloj državi i sastavljena je od četiri faze.

Kad u bolnicama bude manje od 100 oboljelih oni će se liječiti samo u najvećim bolnicama u Ljubljani i Mariboru, te bolnici za plućne i respiratorne bolesti Golnik.

U međuvremenu ministarstvo zdravstva preporučuje bolnicama da do daljnjega 10 posto raspoloživih bolničkih postelja i dalje imaju "rezervirane" za oboljele od covida. Prema podacima ministarstva zdravstva, u Sloveniji je trenutno još samo  11.032 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, dvostruko manje nego pred koji tjedan, a 14-odnevna incidencija - broj oboljelih na 100.000 stanovnika u zadnja dva tjedna - spustila se na 522.

Tako se Slovenija s trećeg mjesta najugroženijih europskih država spustila na peto, no vlada i dalje upozorava na opasnost  povratka na lošiju epidemiološku sliku ako građani budu zanemarivali propisane mjere. Protekli je vikend u Sloveniji bio prvi nakon što je ukinuta zabrana napuštanja matičnih općina, a bili su otvoreni i svi trgovački centri.

U trgovinama je obvezno nošenje maski, držanje razmaka od dva metra, dezinfekcija ruku. Još nisu cijepljene sve osobe starije od 80 godina, ali ni svo zdravstveno osoblje, a preostali zdravstveni djelatnici pozivaju se kampanjom na cijepljenje. U Sloveniju je u ponedjeljak prispjelo novih 22.230 doza Pfizer-BioNTechova cjepiva, a do nedjelje je cijepljeno ukupno 94.304 ljudi, nešto manje od pet posto populacije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!