covid-19

U Sloveniji osam novih zaraza na 440 testiranih u 24 sata

13.07.2020 u 11:32

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno osam novih slučajeva infekcije, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada, što je prva jednocifrena brojka u zadnjih tjedan dana

Po dva nova slučaja zabilježena su u Ljubljani, Murskoj Soboti i Šentjuru, a po jedan u Mariboru i Hrastniku.

S novim slučajevima se ukupan broj onih koji su se od početka epidemije zarazili koronavirusom povećao na 1848, a aktivnih je još 245 slučajeva.

U dvije covid-bolnice, u Ljubljani i Mariboru, još je 17 pacijenata, među njima jedan na intenzivnom odjelu, dok broj umrlih ostaje i dalje 111, objavilo je ministarstvo zdravlja.

Zbog opasnosti širenja zaraze na korisnike ponovo su za sve posjete zatvorena dva doma za starije osobe.

Riječ je o domu u Hrastniku gdje je krajem tjedna potvrđena zaraza koronavirusom kod jedne od zaposlenica te ustanove, te se čekaju i rezultati testova njenih kontakata, te o domu u gradiću Metlici, gdje su takvu odluku donijeli jer se u općini nakon duže vremena pojavio novi slučaj zaraze.

Dom u Metlici bio je jedan od žarišta bolesti  na početku epidemije u Sloveniji, a virus je na stanare doma i svoje pacijente u domu zdravlja prenio liječnik koji je bio na skijanju u Italiji.

Među potvrđenim novim infekcijama u zadnja 24 sata dvije su osobe u životnoj dobi od 15  do 24 godina, dvije u dobi od 35 do 40, jedna u dobi od 45 do 54,  jedna od 55 do 64, jedna od 65 do  74, te jedna  u dobi između 75 i 84 godina starosti, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Mediji prenose upozorenja epidemiologa da niže brojke novozaraženih u danima vikenda, kada se vrši i manje testiranja, ne smiju dovesti do opuštanja jer je upravo tada najviše rizičnih okupljanja ljudi, pa se moguće nove zaraze pokažu tek nekoliko dana kasnije.