LIBERALNA NIZOZEMSKA

U školi će učiti o dvjema mamama ili tatama

11.08.2010 u 14:06

Bionic
Reading

'Moja dva oca su mi kupila hrčka koji košta 17 eura, a na njega su dobili popust 20 posto. Koliko sada košta hrčak?' Ovakvi bi se matematički zadaci mogli naći u novim izdanjima najvećeg nakladnika udžbenika u Nizozemskoj, državi tradicionalno tolerantnoj prema istospolnim zajednicama

Gradonačelnik Amsterdama je socijaldemokrat Eberhard van der Laan, pedesetpetogodišnjak koji je tu funkciju preuzeo početkom srpnja ove godine. Ovaj pedesetpetogodišnji otac petero djece je kao jedan od prioriteta naveo borbu protiv homofobije u svojem gradu, koji je inače poznat kao jedno od najtolerantnijih mjesta na planetu. No, u zadnje vrijeme se bilježi sve veći broj homofobnih incidenata u Amsterdamu te je gradonačelnik van der Laan apelirao na slavnu nizozemsku toleranciju različitosti i pozvao da se i u školama gay brak počne tretirati kao samorazumljiva pojava.

S time se slažu i u Noordhof Uitgeveriju, najvećem nakladniku udžbenika u Nizozemskoj, pa u svojim novim izdanjima planiraju predstaviti i primjere gay osoba, kao i istospolnih obitelji.

'Udžbenici su uvijek povezani sa svakodnevnicom. Recimo, kada se u čitanci spominje obiteljsko ljetovanje, onda je to ilustrirano slikom djece s majkom i ocem. Takve stvari se mogu predstaviti i drukčije', izjavio je Frans Grijzenhout, direktor naklade Noordhof. Zato će se ubuduće u izdanjima njegove izdavačke kuće paziti da odgovarajuće budu predstavljene i obitelji koje se sastoje od dva tate ili dvije mame.

'Uveli smo i slike mladih muslimanskih djevojaka s maramama preko kose jer i to predstavlja nizozemsku stvarnost, a na isti način namjeravamo djecu upoznati s homoseksualnošću', najavljuje Grijzenhout te dodaje da će se to moći prvo vidjeti u udžbenicima iz matematike, zemljopisa, stranih jezika, ali i drugih predmeta.

Ovakve planove za širenje tolerancije prema gay osobama osudili su Katolička crkva i kalvinisti. U Reformatorisch Dagbladu, najvažnijim novinama ortodoksnih protestanata, objavljen je komentar koji kaže da se 'ne smije u školi nametati homo emancipacija' i da njihova djeca neće učiti o 'homo figurama'. Odluku izdavačke kuće Noordhof su zato pozdravili tamošnji gay aktivisti, kojima odavno smeta 'heteronormativnost školskih udžbenika'.

Ipak, sve ovo nije prvi put da se u Nizozemskoj djecu uči o postojanju istospolne ljubavi, pa je tako prije nekoliko godina objavljena slikovnica 'Kralj i kralj', autorice Linde de Haan. U njoj se mladi i lijepi gay princ odbija oženiti djevojkama koje mu predlažu roditelji, kako bi mogao naslijediti svog oca na prijestolju. Slikovnica završava tako što se princ vjenča s odabranikom svojeg srca i postane kralj, a ljubavni par, naravno, živi zauvijek u sreći. Slikovnica je u Nizozemskoj bila bestseler, pa tako rijetki očekuju da će oko novih udžbenika u kojima će biti sustavno predstavljene i gay osobe biti velikih problema, protestima malobrojnih konzervativaca unatoč.