djeca s teškoćama

U školama Primorsko - goranske županije pravodobno osigurani pomoćnici u nastavi

16.09.2019 u 13:26

Bionic
Reading

U osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Primorsko - goranska županija pravodobno su osigurani pomoćnici u nastavi, a u ovoj školskoj godini angažirano je ukupno 69 pomoćnika u nastavi za 81 učenika s teškoćama u razvoju, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u županijskoj upravi

Pomoćnici u nastavi osigurani su u ukupno 25 škola kojima je osnivač županija, odnosno u 19 osnovnih i 6 srednjih škola.

Pročelnica za odgoj i obrazovanje Edita Stilin naglasila kako je svakom učeniku s teškoćama u razvoju od prvog dana škole osiguran pomoćnik te da će se, bude li tijekom školske godine potreba za dodatnim angažiranjem osoba za ispomoć djeci, odmah reagirati.

Za taj program osigurano je 3,6 milijuna kuna od kojih je milijun kuna iz županijskog proračuna, a 2,6 milijuna kuna je osigurano iz Europskog socijalnog fonda.

Po riječima pročelnice Edite Stilin, u prve razrede srednjih škola na području Primorsko-goranske županije upisana su 2.484 učenika, što je 9 učenika manje nego lani. Popunjenost srednjoškolskih programa je 89 posto, a najveće zanimanje bilo je za gimnazijske i strukovne četverogodišnje programe, u kojima je popunjenost 93, odnosno 94 posto.

Zamjenica župana Marina Medarić navela je u nastavku da su, nakon uspješno provedenih izbora, sada konstituirana vijeća osam nacionalnih manjina. Primorsko-goranska županija, kao i ranijih godina, provela je u svibnju izbore za vijeća nacionalnih manjina i predstavnike nacionalnih manjina za tu županiju.

Pročelnik Ureda županije Gorana Petrc rekao je da vijeća imaju po 25 članova, a za rad im je osigurano po 400.000 kuna na godinu. Pravo na formiranje vijeća nacionalnih manjina imalo je 28 jedinica lokalne samouprave iz županije, ali su izbori provedeni u 14 jedinica, jer u ostalima nije bilo interesa. Dodao je da je pravo sudjelovanja na izborima imalo 24.607 birača, a iskoristilo ga je njih svega 7,4 posto.