prosvjed inicijative škola za sve!

'Trebamo štititi djecu. Pomoćnici u nastavi djeci znače sve'

14.09.2019 u 10:38

Bionic
Reading

Zbog višegodišnjih problema vezanih za pomoćnike u nastavi, članovi inicijative "Škola za sve", roditelji djece s teškoćama te učitelji organizirali su u subotu prosvjed na Europskom trgu u Zagrebu.

Razlog su neriješeni zahtjevi za pomoćnike u nastavi. Naime, roditelji djece s teškoćama podnijeli su više od 800 zahtjeva koje Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije riješilo do početka nove školske godine. Zahtijevaju ravnopravnost i jednake mogućnosti za svu djecu u odgojno-obrazovnom sustavu.

Iva Tadić, predsjednica Udruge pomoćnici u nastavi (Pun-Hr), u razgovoru za N1 je istaknula kako se govori o brojci od 800 pomoćnika u nastavi, "međutim oko 600 ili 700 se odnosi na specijalne ustanove". Također je rekla kako veliki broj pomoćnika u nastavi nije došao na redovnu nastavu.

Problem pomoćnika u nastavi je izašao na vidjelo u slučaju dječaka iz Slavonskog Broda kojega prvi dan nastave nije dočekao pomoćnik, ali problem je dugotrajniji i složeniji.

Tadić je istaknula kako se s novim Pravilnikom o pomoćnicima u nastavi "nije pomaknulo apsolutno ništa". Rekla je kako je pravilnik stupio na snagu, pomoćnici nisu zaštićeni, a s problemima se suočavaju i djeca i pomoćnici sami.

  • +19
Zagreb: Inicijativa Škola za sve održala je prosvjed na Europskom trgu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Trebamo štititi djecu. Pomoćnici djeci znače sve - mi smo logopedi, socijalni pedagozi, psiholozi, roditelji. Mi moramo procijeniti kada će oni imati loš dan. Mi smo djeci sve', poručila je Tadić.

Jedan od roditelja djeteta s teškoćama i član Inicijative je i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek čije je dijete ove godine dobilo pomoćnika u nastavi, a na prosvjed je došao iz solidarnosti s onima koji ih nisu dobili te na solidarnost pozvao i cijelo društvo, javila je Hina.

Ustvrdio je da je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak iznevjerila očekivanja te rekao kako od premijera zahtijevaju da reagira i da se očituje te "natjera ministricu da poštuje zakone i potpisane konvencije o djeci u obrazovanju”.

"Želimo da se ove godine hitno riješe s vi preostali zahtjevi, a da sljedeće godine do sredine kolovoza budu riješeni ne samo zahtjevi nego i sve žalbe na te zahtjeve kako bi se ta djeca, obitelji nastavnici i stručne službe mogle pripremiti za rad i život. To ćemo ostvariti jedino ako svi stanemo iza onog zadnjeg djeteta kojem to eventualno nije riješeno. I ako ćemo se tako ponašati kao društvo tada ćemo sigurno imati uređeniju situaciju”, poručio je.

Prosvjedu su, među inima, nazočili i predsjednički kandidati Katarina Peović, Ante Simonić i Ivan Pernar, saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja te čelnik školskog sindikata Preporod Željko Stipić.

Članovi inicijative su roditelji djece s teškoćama, pomoćnici u nastavi, učitelji, socijalni rehabilitatori te više udruga.

Ističu kako je u neravnopravan i diskriminirajući položaj, kad je o mogućnostima za obrazovanje riječ, dovedeno 800 djece s teškoćama, a 800 pomoćnika u nastavi su bez ugovora/posla, dok je više tisuća roditelja, učitelja i stručnih suradnika školama u nepotrebnom stresu, jer nisu u mogućnosti obavljati svoje dužnosti i obveze te pružiti odgovarajuću skrb u radu s djecom koja su do sada imala pomoćnike u nastavi.