SVIJET U SEDAM DANA

U sjeni nogometnog ludila Britanija poludjela za votkom Novičok sa 75 posto alkohola

15.07.2018 u 11:32

Bionic
Reading

Ovogodišnji samit NATO-a događao se u paralelnom svemiru Donalda Trumpa. Britansku premijerku Theresu May u jednom danu napustila su dva ministra jer više ne žele sudjelovati u njezinu 'showu' nakon Brexita. U Češkoj je stvorena koalicija populista i krajnje ljevice. Među članovima juniorske nogometne momčadi Divljih veprića zaglavljenih u tajlandskoj špilji herojsku ulogu odigrao je 14-godišnji izbjeglica iz Mjanmara. Zbog svađe oko prirodnog dojenja beba umalo izbio sukob između Ekvadora i SAD-a. O događajima iz svijeta koji su obilježili tjedan čitajte u tjednom pregledu Davorke Grenac

Dok su prošlog tjedna Vatreni u Rusiji jurišali na nogometni Olimp potapajući engleske snove o finalu, u Bruxellesu se održavao redovni dvodnevni sastanak 29 članica NATO-a.

Na njemu Donald Trump nije gubio vrijeme. Samo što je generalni tajnik tog saveza Jens Stoltenberg na prigodnom doručku uspio kurtoazno pozdraviti nazočne, američki je predsjednik otvorio paljbu po Njemačkoj, optužujući je da s Rusima sklapa velike dogovore oko uvoza nafte i plina, plaćajući joj za to milijarde godišnje, a od Amerike očekuje da je štiti od te iste Rusije, zaključujući da je 'Njemačka ruska zarobljenica'.

Kancelarka Njemačke Angela Merkel reagirala je u granicama europske uljudnosti, za razliku od njezinog ministra vanjskih poslova Heika Maasa, koji je na Twitteru odbrusio da 'oni nisu sužnjevi ni Rusije ni Sjedinjenih Država'. Planuli su i njemački vanjskopolitički komentatori, pišući da se 'samit NATO-a događao u paralelnom svemiru Donalda Trumpa' (Deutsche Welle), da 'Trumpova raspoloženja, s njegovom nepredvidivosti i često opasnim ponašanjem prema saveznicima, pokazuju da vojnu sigurnost vidi kao robu na prodaju'. Čak je i The New York Times njegov iznenadni zahtjev na plenarnoj sjednici da saveznici izdvajanje od dva posto BDP-a za NATO povise na četiri posto proglasio 'smiješnim i proizvoljnim'.

Nakon Bruxellesa Trump je skoknuo u dvodnevni prvi službeni posjet Britaniji te je dočekan uz neviđene mjere sigurnosti zbog 'karnevala otpora', masovnog protesta tisuća Britanaca nazvanog 'Stop Trumpu'. No u parlamentu je bila veća gužva nego na ulicama. Samo koji dan ranije ostavke su istodobno dali ministar za Brexit David Davis i ministar vanjskih poslova Boris Johnson. 'Ne želim biti nevoljni sudionik u planovima Therese May za napuštanje Europske unije', obrazložio je Davis.

  • +12
Donald Trumo u posjetu Velikoj Britaniji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dok su naši Vatreni jurišali na nogometni Olimp, juniorska momčad Moo Pa (Divlji veprići) - 12 dječaka od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener – izvučena je iz utrobe tajlandske planine Doi Nang Non nakon 18 dana zatočeništva u špilji Tham Luang uslijed navale monsunskih kiša.

Nevjerojatnu dramu spašavanja tijekom kojeg je poginuo jedan ronilac pratio je cijeli svijet, a domaćim snagama pomagali su stručnjaci i ronioci iz Velike Britanije, SAD-a, Japana, Laosa, Mjanmara, Kine i Australije, uz pomoć dobrovoljaca iz Danske, Njemačke, Belgije, Kanade, Ukrajine i Finske. 'Kad bi svi ljudi na svijetu...', pjevao je Arsen Dedić, a spašavanje tajlandskih dječaka potvrdilo je da svijet, kada to hoće, doista može biti ujedinjen u nevolji.

  • +9
Spašavanje dječaka iz tajlandske pećine Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ključnu ulogu u spašavanju dječaka odigrao je i jedan od njih, 14-godišnji izbjeglica iz Mjanmara, snalažljivi Adul Sam-on. On je bio jedini posrednik između ugrožene djece i britanskih ronilaca koji su ih prvi pronašli jer je jedini znao engleski, a cijelo je vrijeme s trenerom organizirao preživljavanje. Uz engleski, mali poliglot govori tajski, burmanski i mandarinski i najbolji je učenik u svojoj školi u Mae Saiju, najsjevernijem dijelu tajlandske provincije Chiang Rai, na samoj granici s južnim dijelom Mjanmara, ozloglašenog zbog etničkih sukoba, divlje gerile i krijumčarenja droge.

Kao šestogodišnjaka roditelji su ga ostavili u baptističkoj crkvi u Mae Saiju jer u Mjanmaru nema nikakvu budućnost, ali u Tajlandu nema njihovo državljanstvo, niti državljanstvo bilo koje zemlje, kao što ga nema ni trener ni trojica suigrača u Divljim veprićima. Nema ga ni 20 posto učenika u Adulovoj školi (polovina njih pripadnici su etničkih manjina) te se ubrajaju među 440.000 osoba na Tajlandu bez domovine, uglavnom izbjeglica iz Mjanmara.

Što je zdravije za bebu: majčino ili industrijsko mlijeko? Odgovor znate, pa je i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pripremila rezoluciju kojom jasno daje do znanja da prednost daje dojenju. No The New York Times je prošlog tjedna provalio priču o Trumpovoj administraciji koja je od WHO-a tražila da u rezoluciji ublaži formulacije, dajući više mjesta za industrijsko mlijeko, a kada u tome nije uspjela, zaprijetila je sankcijama zemljama koje su je podržale, uključujući trgovinske sankcije protiv Ekvadora i zaustavljanje vojne pomoći toj južnoameričkoj zemlji. Nakon što se Rusija pridružila onima koji podupiru WHO, SAD je ipak odustao od prijetnji. Ostaje nejasno zašto su se Amerikanci grozili tako oštrim mjerama zbog tako (politički) bezazlene stvari kao što je dojenje i prirodno mlijeko te zašto su se okomili na Ekvador.

Dok su se tajlandski dječaci u neprohodnoj pećini borili protiv sablasnog mraka, u Češkoj je sve popularnija terapie tmou (terapija mrakom), koja podrazumijeva boravak u potpunoj tmini. Lista čekanja na nju u nekim se centrima za alternativno liječenje proteže do dvije godine, a reklamiraju je kao 'vrlo učinkovitu prevenciju mnogih bolesti, uključujući karcinom i metaboličke poremećaje', te govoreći da 'pojačava osjetila, potiče kreativnost i obnavlja psihu'.

Česi se ne boje običnog, ali se plaše komunističkog mraka. Prije nekoliko dana izašli su na ulice prosvjedujući protiv koalicije populističke stranke ANO s krajnje lijevom Komunističkom partijom Češke i Moravske (KSCM). Na parlamentarnim izborima održanim prošlog listopada ANO na čelu s Andrejom Babišem bio je relativni pobjednik, na koaliciju je nagovorio socijaldemokrate, ali gotovo devet mjeseci nije uspijevao zaokružiti parlamentarnu većinu jer su mnogi zazirali od tog multimilijardera suočenog s optužbama za prevaru. Manjinska vlada je u početku nekako klimala, ali u siječnju joj je izglasano nepovjerenje, no ove srijede 11. srpnja na parlamentarnom glasanju o povjerenju podršku im je pružila KP Češke i Moravske, donijevši im u košaricu svojih 15 mandata, dovoljno za formiranje komotne većine. Komunisti će time u Češkoj prvi put poslije gotovo 30 godina omirisati vlast.

P.S. Kako nazvati votku sa 75 posto alkohola, onu koja spali jetru i natjera bubrege na predaju? Novičok, zaključila je britanska destilerija Bristol Dry Gin i izbacila na tržište ediciju pića nazvavši ga prema ruskom bojnom otrovu koji je umalo usmrtio bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju Skripal, nastanjene u Salisburyju, te izazvao verbalni rat i diplomatske sankcije na liniji London-Moskva.

Mada su Britanci majstori crnog humora, ovo je i za njih bilo 75 posto suviše crno, naročito zbog toga što se piće pojavilo u trenutku kada su u Wiltshireu nedaleko od Salisburyja otrovane još dvije osobe, od kojih je jedna, majka troje djece, preminula. Tvrtka se ispričala obiteljima žrtava i objasnila javnosti da je novi proizvod izbacila na tržište tek nakon što su se Skripalovi oporavili, dodajući kako je ograničena edicija votke Novičok razgrabljena u nekoliko sati.