čeka se vrhunac epidemije

U sisačkoj Općoj bolnici 30-ak hospitaliziranih zbog gripe, dvojica umrlih

29.01.2019 u 15:40

Bionic
Reading

U Sisačko-moslavačkoj županiji evidentirano je 840 oboljelih od gripe, a pretpostavlja se da je broj obuhvaćenih epidemijom tri puta veći, izvijestili su u utorak iz sisačke Opće bolnice, gdje je hospitalizirano 30-ak pacijenata, a dvojica su umrla od posljedica gripe

Najveća epidemija u posljednjih petnaestak godina još nije na svom vrhuncu, ali je stanje pod nadzorom, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u sisačkoj Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić.

Sve veći broj oboljelih izazvao je poremećaj u redovitom radu te bolnice. U bolnici je trenutačno hospitalizirano tridesetak oboljelih, od čega je sedmoro na jedinici intenzivnje njege. Dva su pacijenta u teškom stanju i nalaze se na hemodijalizi. Nažalost, dva starija muškarca s upalom pluća su umrla, rekla je koordinatorica Stožera za suzbijanje gripe, dr. Tonka Jozić Novinc.

 U bolnici su iz preventivnih razloga zabranjeni svi posjeti bolesnicima, medicinski djelatnici nosi maske za usta i nos, imenovan je Stožer, te uspostavljena stalna veza sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo, rekao je ravnatelj bolnice dr. Tomislav Dujmenović.

 Budući da 11 raspoloživih bolničkih respiratora nije bilo dovoljno za sve potrebe, od Ministarstvo zdravstva je sisačka Opća bolnica posudila još dva, a Sisačko-moslavačka je županija kupila jedan respirator, što trenutačno zadovoljava potrebe.

 Ravnatelj Dujmenović je uputio apel građanima, da ukoliko to nije nužno, privremeno odgode dolazak u bolnicu na preglede i pretrage, a zahvalio je bolničkom osoblju na posebnom angažiranju u izvanrednom stanju. 

 Epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Sonja Pajtlar je kliničku sliku u županiji ocijenila dosta teškom.

 Izvijestila je da je svih 13.000 doza cjepiva protiv gripe potrošeno. Epidemija koja se najprije pojavila na području Moslavine, a zatim obuhvatila i Sisak, prema njenom će mišljenju trajati do travnja, jer stanovništvo nema imunitet za taj tip virusa, pa je nužno nastaviti sa svim poduzetim mjerama zaštite.

 Internistica Vlatka Bedeniković je upozorila da su moguće i bakterijske komplikacije, pa je važno nastaviti suradnju liječničkih timova još barem dva mjeseca, mada se, rekla je, na nekim odjelima već osjeća umor zaposlenika.

 Iako po njegovom mišljenju stanje nije alarmantno, župan Ivo Žinić je naglasio da su u preventivne akcije uključeni i svi domovi zdravlja na području županije. Ujedno je zahvalio djelatnicima sisačke Opće bolnice na požrtvovnom radu.