PAZITE NA 200 KUNA

U šest mjeseci 239 krivotvorenih novčanica

08.07.2009 u 14:38

Bionic
Reading

U prvoj polovici ove godine u Hrvatskoj je registrirano 239 komada krivotvorenih novčanica, od čega je najviše, sto komada, registriranih krivotvorina novčanice u apoenu od 200 kuna, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke iz koje s obzirom turističku sezonu pozivaju na pojačan oprez.

Po podacima središnje banke, 239 komada registriranih krivotvorenih novčanica u razdoblju siječanj-lipanj ove godine je smanjenje za 22 posto u odnosu na drugu polovicu 2008. godine kada su bila registrirana 292 komada krivotvorenih novčanica.

U usporedbi s razdobljem siječanj - lipanj 2008. godine, kada je registrirano 425 komada krivotvorenih novčanica, broj registriranih krivotvorina u prvom polugodištu 2009. znatno je pao, za oko 44 posto.

Statistika pokazuje da je u prvoj polovici ove godine najviše registriranih krivotvorina, sto komada, ili 42 posto ukupnog broja, novčanice od 200 kuna.

Krivotvorenih novčanica u apoenu 50 kuna registrirano je 37 (15 posto ukupnog broja), a slijede novčanice u apoenima od 100 kuna (26 komada ili 11 posto) i 500 kuna (25 komada ili 10 posto).

U prvom je polugodištu registrirano i 19 krivotvorina novčanica od 20 kuna, a u apoenima od 10 i od 1000 kuna registrirano je po 16 krivotvorina.

Iz HNB-a navode kako se, s obzirom da je koncem lipnja ove godine u optjecaju bilo 149,6 milijuna komada novčanica, može reći da su na milijun komada originalnih novčanica u optjecaju tijekom razdoblja od siječnja do lipnja 2009. registrirana dva komada krivotvorenih novčanica.

Krivotvorine su u 99 posto slučajeva izrađene postupcima digitalne tehnologije, ponajprije skeniranjem i ispisivanjem na pisaču u boji, navode iz HNB-a.

S obzirom na turističku sezonu koja je u tijeku te na porast gotovog novca u optjecaju, kao činjenicu da je vještačenjem registriranih krivotvorenih novčanica utvrđeno da krivotvoritelji pokušavaju imitirati, osim klasičnog ispisa crteža i neka posebna zaštitna obilježja poput zaštitne niti, vodenog znaka, kinegrama i prelijevajuće boje, HNB poziva građane na pojačani oprez, a institucije i tvrtke koje posluju s gotovim novcem na dosljednu primjenu smjernica za sortiranje novčanica prema prikladnosti i za otkrivanje krivotvorina prije redistribucije klijentima.

Iz središnje banke pritom podsjećaju da je HNB pokrenula nacionalni program za obuku zaposlenika banaka i financijskih institucija za postupak provjere autentičnosti novčanica i kovanog novca te da je tiskala i besplatno dijeli edukativne brošure o zaštitnim obilježjima novčanica kuna te o postupku provjere autentičnosti novčanica.

Podsjećaju također da su na internetskim stranicama HNB-a dostupne pojedinosti o programu i postupku prijave za program obuke kao i narudžba za brošure.