križevci

U samo dva dana prikupili 172 tisuće kuna za novu solarnu elektranu za Gradsku knjižnicu

15.03.2019 u 15:16

Bionic
Reading

Grad Križevci i Zelena energetska zadruga nastavlja s postavljanjem solarnih elektrana u sklopu projekta 'Križevački sunčani krovovi'. Trebalo im je malo više od 48 sati da prikupe 172 tisuća kuna za novu solarnu elektranu koju će postaviti na krov Gradske knjižnice

Time su oborili rekord od deset dana koliko im je prošle godine trebalo da prikupe 230 tisuća kuna za postavljanje solarne elektrane na krov Tehnološkog centra. Nova kampanja predstavljena je u srijedu, 13. ožujka, u 10 sati u Tehnoškom i Razvojnom centru, a sav novac prikupljen je već u petak u 13 sati, prenosi Gradonačelnik.hr.

'Već ranije mnogi su istaknuli da su Križevci ispred svog vremena kada je u pitanju energetika i uključivanja građana. Ovu tezu dodatno je potvrdila druga kampanja u sklopu projekta Križevački sunčani krovovi jer smo već unutar prvog dana upisali sav interes za financiranje kampanje. Vjerujem kako je ovo još dodatni podstreh da nastavimo s ovim iznimno uspješnim projektom i siguran sam da ćemo uskoro postaviti dodatne fotonaponske elektrane na ostale javne objekte', istaknuo je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn te dodao kako je strateška odrednica Grada Križevaca do 2030. godine postati energetski neovisan grad.

Voditeljica projekta Hajdana Rukavina iz Zelene energetske zadruge (ZEZ-a) ističe kako ih je iznenadilo što su u ovako kratkom roku ostvarili željeni rezultat, ali to im daje vjetar u leđa da nastave s razvijanjem projekata izvora energije u drugim gradovima.

U novu solarnu elektranu građani mogli uložiti od tisuću do sedam tisuća kuna i to po principu mikrozajmova. Ulaže se na 10 godina nakon kojih se ulagačima, građanima i poduzetnicima s područja čitave Hrvatske, ulog vraća s kamatama od tri posto godišnje.

Iz ZEZ-a navode kako su u prvu elektranu prošle godine uložila 53 građana te je interes građana za ulaganje gotovo četverostruko premašio potreban iznos, 'što se jasno vidi iz 'navale' na ulaganje u drugu elektranu'. Elektrana će deset godina biti u vlasništvu ZEZ-a, nakon čega prelazi u Grada Križevaca.