CROWDFUNDING KAMPANJA

U samo 24 sata Radio Student skupio pola novca za novi odašiljač

07.11.2017 u 17:11

Bionic
Reading

Samo 24 sata bila su dovoljna da Radio Student crowdfunding kampanjom prikupi polovicu (pet tisuća dolara) sredstava potrebnih za kupnju novog odašiljača koji će mu omogućiti ostanak u eteru, odnosno to da 21. rođendan ne dočeka u tišini

Iznenađenje i oduševljenje činjenicom da su na pola koraka do željenog cilja nije mogao skriti ni Ivan Vlašić, glavni urednik Radija Student neprofitnog medija u kojem su brojni novinari napravili svoje prve korake.

'Nadam se da sada sredstva neće prestati pritjecati. To što smo toliko prikupili u samo jedan dan potvrđuje da smo prepoznati kod publike koja nam je odlučila pomoći. Ovo je nadmašilo sva naša očekivanja. Nastavi li se ovim tempom, možda prikupimo i više, za još opreme, poput servera koji nam je na izdisaju', kazao je Vlašić.

Neprofitni na cjedilu  

Davne 1996. godine, kada je radio krenuo s radom, prvi odašiljač donirao im je USAID, a služio im je godinama te je u jednom trenutku bio zamijenjen novim.

'Sva oprema, pa tako i odašiljač, ima određeni rok trajanja. Taj odašiljač se pokvario i nije mu bilo pomoći, pa smo bili prisiljeni ponovno postaviti onaj koji je 1996. godine stigao kao donacija. Trenutno radi, ali je samo pitanje trenutka kad bi mogao stati, a to znači naše nestajanje iz etera. Nažalost, danas više nitko ne donira opremu i zbog toga smo se odlučili na crowdfunding kampanju', pojasnio je Vlašić.

Ivan Vlašić, Radio Student Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

'Problem s financiranjem naš je najveći problem jer, kao i svaki drugi radio, imamo obveze i davanja od plaćanja koncesije, obveza prema Odašiljačima i vezama, pa do troškova režija koje moramo ispunjavati. Neprofitni mediji nisu prepoznati od institucija i to je širi problem koji vladajuće strukture ne žele shvatiti', smatra Vlašić.

Podsjeća na to da im je glavni izvor financiranja bila potpora za neprofitne medije koju su temeljem natječaja dobivali od Ministarstva kulture, a koja je ukinuta ne samo njima, već gotovo svim neprofitnim medijima kada je u kratkom periodu ministar bio Zlatko Hasanbegović.

'Otada se nije pojavilo ništa novo i nama je kao jedini izvor ostao Fond za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. Iako se govori o pokretanju Fonda kroz Ministarstvo kulture, još se ništa nije realiziralo', istaknuo je Vlašić, dodavši da Radio Student, kao i svaki drugi, ima organizacijsku strukturu koja ne može biti u cijelosti bazirana na volonterstvu.

U volonterskoj stupici  

'To pak proizlazi iz manjka sredstava i to je naš, rekao bih, drugi najveći problem jer da bi radio bio 24 sata u pogonu, ne može biti baziran u potpunosti na volonterstvu', smatra Vlašić.

Uz njega, koji je jedini zaposlenik radija, program se trenutno realizira uz pomoć 147 suradnika/studenata volontera, ali među njima ima ljudi koji su davno završili fakultet.

'Oni se jednostavno ne mogu odvojiti od radija i svoje slobodno vrijeme koriste kako bi pomogli u realizaciji programa, odnosno 54 emisije, koje se emitiraju kroz tjedan', zaključio je Vlašić.  

Crowdfunding kampanju Radio Studenta možete pronaći na ovom linku.