PODRŽALA HASANBEGOVIĆA

Maja Hrgović: Raspušteno povjerenstvo bilo je zatrovano sukobima interesa

02.02.2016 u 10:57

Bionic
Reading

Zbog nedostatka kvoruma saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu nije u ponedjeljak mogao čuti argumente ministra kulture Zlatka Hasanbegovića na temelju kojih je razriješio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije, nakon čega se podignula velika bura u javnosti. Mreža emancipacije E-net, u kojoj su neprofitni mediji Lupiga, Forum.tm, Tris, CroL, Slobodni Filozofski, Zarez, Radio 808, Radio Student i Nepokoreni grad, poslala je otvoreno pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću u kojem traži hitnu smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog grubog nasrtaja na medijske slobode. No ima i onih neprofitnih medija koji podržavaju ministrovu odluku, poput portala Arteist spisateljice Maje Hrgović

Na izvanrednu sjednicu saborskog Odbora nije došla većina zastupnika pa su se u oporbi zapitali je li riječ o bojkotu vladajućih.

Ministar Zlatko Hasanbegović podijelio je popis 28 neprofitnih medija koji su u protekle tri godine dobili osam milijuna i 750 tisuća kuna. Predsjednica Odbora Gordana Rusak zaključila je da se ta točka ne može utvrditi jer nema kvoruma. Naime, od 12 članova Odbora nije ih došlo petero iz pozicije te dvojica iz opozicije, pa su inicijativu preuzeli članovi Odbora za medije, koji su se htjeli pridružiti raspravi. Oporba je tvrdila da je tema prevažna i iziskuje zaključke, a ne neformalnu raspravu koju je predložila Rusak.

'Jedini način da eventualno izbjegnemo zaključke je da danas od ministra čujemo da povlači odluku', rekao je Nenad Stazić, predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Gordana Rusak kazala je da oni nisu tamo da bi pozivali ministra da odbaci svoju odluku, a Hasanbegović je zamolio da se konstatira da je bio spreman za raspravu.

Oni kojima je ministar uskratio novac smatraju tu Hasanbegovićevu odluku grubim nasrtajem na medijske slobode pa su premijeru Tihomiru Oreškoviću poslali otvoreno pismo kojim traže ostavku ministra.

Novinar Ladislav Tomičić s portala Lupiga, koji je u tri godine dobio 700.000 kuna i supotpisuje otvoreno pismo Oreškoviću, naglašava da u tom razdoblju nikad nisu podržavali vlast Zorana Milanovića, kako to želi prikazati ministar kulture.

'Jasno je da je riječ o svojevrsnom svjetonazorskom, ideološkom ratu čiji je cilj svjetonazorski preoblikovati Hrvatsku', rekao je Tomičić za Dnevnik HRT-a

S druge strane, odluku ministra kulture pozdravila je spisateljica Maja Hrgović, vlasnica portala Arteist. Raspušteno povjerenstvo bilo je, kaže, zatrovano sukobima interesa.

'Sukobima interesa koji su se odnosili ne samo na pogodovanje i na dijeljenje javnog novca ideološki bliskim organizacijama, nego medijima i redakcijama u kojima su pojedini članovi tog povjerenstva radili kao suradnici, savjetnici ili redovni članovi redakcija'.

Na tri natječaja Maja Hrgović nije dobila ni kune. Nakon prve odbijenice podnijela je žalbu koja je uvažena da bi je na drugom natječaju opet odbili.

'Ostat će zapamćen jedan član tog povjerenstva koji je, kad je suočen s tim prigovorima, zlurado poručio - doći ćete na red kad dođu vaši', kazala je Hrgović.