gotovo 250 tisuća mrtvih

U SAD-u lokalne vlasti uvode strože mjere, glasnogovornica Bijele kuće ih nazvala 'orvelovskim'

18.11.2020 u 20:49

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države bliže se 250.000 mrtvih od covida u srijedu zbog čega lokalne vlasti uvode sve oštrija ograničenja, no glasnogovornica Bijele kuće naziva ih "orvelovskima".

U utorak je u SAD-u umrlo 1596 ljudi, najviše u jednom danu od 27. srpnja, a od početka pandemije ukupno 248.898 ljudi, pokazuju podaci Reutersa.

Zdravstveni stručnjaci i djelatnici tjednima su upozoravali da će uskoro biti preopterećene bolnice u svim regijama i da je širenje zaraze očito u mnogim područjima.

"Najzabrinutiji sam od početka pandemije", rekao je u srijedu za CNN Tom Inglesby, direktor Centra za zdravstvenu sigurnost Johns Hopkins.

U utorak je hospitalizirano rekordnih 75.000 ljudi. Srednji Zapad postao je epicentar koronavirusa s gotovo milijun novih zaraza u tjedan dana. U Wisconsinu je popunjeno 90,6 posto kreveta na intenzivnoj njezi, pokazuju u srijedu službeni podaci. 

Vladini dužnosnici u najmanje 18 saveznih država, a riječ je o ljudima koji predstavljaju obje političke opcije, uveli su ovaj mjesec nove mjere, uključujući stroža ograničenja okupljanja i nošenje maski u javnom prostoru. 

Dužnosnici, koji su se prvotno opirali ideji uvođenja socijalnih ograničenja, promijenili su mišljenje nakon što se virus počeo naglo širiti. 

Glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany u srijedu je novi val ograničenja opisala kao prekoračenje ovlasti državnih i lokalnih dužnosnika, piše dpa.

Napore saveznih država u borbi protiv koronavirusa  nazvala je "orvelovskim" i čini se da je odbacila molbe dužnosnika da se izbjegavaju velika okupljanja na Dan zahvalnosti.

"Mislim da su mnoge preporuke koje vidite orvelovske", rekla je McEnany u intervjuu za Fox News iako je voditelj spomenuo visoku stopu zaraza u SAD-u.

"Američki narod zna kako zaštititi svoje zdravlje. Nosili smo se s covidom mjesecima", dodala je McEnany i kritizirala zapadni Oregon gdje je guverner ograničio okupljanja na šestero ljudi i zaprijetio sudskim postupcima onima koji prekrše mjeru.

"Mi u ovoj zemlji ne gubimo našu slobodu. Mi kao pojedinci donosimo odgovorne zdravstvene odluke", rekla je McEnany.