VOJNI DISNEYLAND

U Rusiji otvoren vojni sajam koji se površinom rasprostire na dva Luksemburga

06.09.2016 u 20:03

Bionic
Reading

Ovogodišnji, drugi po redu Međunarodni vojno-tehnički forum (MVTF) Armija 2016, svečano je otvoren danas u vojnom parku Patriot nedaleko od Moskve, a prema najavama organizatora, sajam će po mnogočemu srušiti brojne rekorde

Na forumu koji traje do 11. rujna okupit će se više od tisuću ruskih proizvođača oružja, poduzeća i organizacija iz ovog područja, više od 80 stranih delegacija, a bit će prikazano oko 11 tisuća eksponata oružja i vojne tehnike, prenosi ruska agencija Sputnjik.

Pored toga, izložba će ući u povijest po broju nove vojne tehnike koja će biti prikazana, ali i po broju vojnih tema o kojima će diskutirati sudionici foruma. Usporedbe radi, na forumu Armija 2015 sudjelovalo je 820 tvrtki i organizacija koje su predstavile oko sedam tisuća eksponata. Osim toga, ove godine broj zona za registraciju sudionika i posjetitelja povećan je čak četiri puta u odnosu na prošlu godinu, a broj volontera se udvostručio.

Od robota do inovativnih goriva

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je otvorio sajam, izjavio je kako je Armija 2016 najveća izložba najsuvremenijeg naoružanja, vojne i specijalne tehnike koja će biti razmještena u paviljonima i na otvorenom na ukupnoj sajamskoj površini od oko 140 tisuća četvornih metara.

Osim oružja i vojne opreme, izložba će obuhvatiti vojnu biotehnologiju, inovativna goriva, integrirane laboratorije, laserske tehnologije, robotičke sustave, sigurnosnu opremu za vojne objekte, medicinsku opremu i drugo.

Po prvi put moći će se izbliza pogledati poznati ruski tenk Armata, robotizirani sustav Udar, protuzračni raketni sustav S-400, oko 300 borbenih vozila koja danas koristi ruska vojska, kao i avioni, helikopteri, ratni brodovi, raketni sistemi i još mnogo toga.

Zavirite u Partizansko selo

Osim toga, posjetitelji će imati prilike zaviriti u Partizansko selo ili vidjeti izložbu vojne tehnike iz Drugog svjetskog rata. Organizatori uvjeravaju posjetitelje kako jedan dan nije dovoljan za razgledavanje svih eksponata.

Ovu veličanstvenu izložbu mediji su ne bez razloga prozvali 'vojnim Disneylandom', jer će posjetitelji na streljanama moći pucati iz nekoliko vrsta oružja, sjesti u borbena vozila ili testirati vojne simulatore za obuku tenkista i pilota helikoptera.

Biatlon dronova

Posebna atrakcija bit će nastup ruskih aerobatskih skupina Berkuti, Striži, Ruski vitezovi i Sokoli Rusije, a po prvi put u povijesti održat će se dron-biatlon u kojem će se natjecati najbolji upravljači bespilotnim letjelicama.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da će Armija 2016 poslužiti konsolidaciji napora znanosti i industrije, proizvodnje i izvoza domaćih visokotehnoloških proizvoda za vojnu upotrebu te da će pomoći jačanju međunarodnih partnerstava.

U okviru foruma radit će i tzv. burza poslovnih kontakata predviđena za sklapanje novih sporazuma i ugovora te za pregovore između vodećih proizvođača oružja iz Rusije, Armenije, Njemačke, Južnoafričke Republike Izraela, Indije, Kine, Pakistana, Kazahstana i drugih zemalja. Rusko ministarstvo obrane očekuje zaključenje čak 15 državnih sporazuma.

Valja napomenuti kako područje parka Patriot iznosi 5.400 hektara, što dvostruko premašuje ukupni teritorij Luksemburga, a očekuje se oko 300.000 posjetitelja.