'OPASAN POSTUPAK'

U Republici Srpskoj žele sami brojati stanovništvo

08.07.2016 u 15:14

Bionic
Reading

Parlament Republike Srpske održat će 13. srpnja izvanrednu sjednicu kako bi na njoj donio zakon o popisu stanovništva koji bi vrijedio samo za taj entitet, čime bi se ujedno osporila zakonitost rezultata što ih je već objavila Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine

Odluku o zakazivanju izvanredne sjednice u petak je donio kolegij Narodne skupštine RS na zahtjev entitetske vlade, koja je dan ranije utvrdila prijedlog 'zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, kućanstava i stanova 2013. godine u RS-u'.

'Ima osnova da RS odradi svoj dio posla jer je nezadovoljna odlukom o jedinstvenoj obradi podataka popisa na razini BiH', izjavio je predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović ustvrdivši kako je Agencija za statistiku BiH ranijom objavom rezultata prekršila neke članove državnog zakona o popisu stanovništva BiH.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Senad Bratić, koji se usprotivio sazivanju izvanredne sjednice parlamenta i donošenju entitetskog zakona o popisu, kazao je kako je riječ o opasnom postupku jer se na razini entiteta pokušava voditi politika paralelna s onom na državnoj razini.

'Te rezultate popisa stanovništva u RS-u nitko neće priznati, ni međunarodne nadležne institucije', kazao je Bratić novinarima u Banjoj Luci, uz ocjenu kako je sve to tek sastavni dio kampanje za općinske izbore, najavljene za listopad.

Vlasti RS ranije su se oštro usprotivile uvrštavanju 196 tisuća osoba, popisanih 2013. godine, u sastav stalnih stanovnika BiH odnosno RS. Riječ je uglavnom o osobama bošnjačke nacionalnosti, a u RS-u tvrde kako te osobe zapravo ne žive stalno na adresama u BiH jer su kao mjesto rada ili školovanja navele inozemstvo.

Podsjećajući na te činjenice Bratić je u petak kazao kako vlasti RS-a zapravo posežu za nedopustivim sredstvima u nastojanju da u konačnici protjeraju i one Bošnjake koji su preživjeli ratna stradanja i još uvijek se žele vratiti u prijeratne domove i tamo živjeti kada se za to steknu potrebni uvjeti.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u toj zemlji je 2013. popisano nešto više od 3,5 milijuna stalnih stanovnika, od čega je 50,11 posto Bošnjaka, 30,78 posto Srba a 15,43 posto Hrvata. Federacija BiH ima 2,2 milijuna stanovnika, od čega je 70,4 posto Bošnjaka, 22,4 posto Hrvata, a Srba 2,5 posto. Republika Srpska broji 1,2 milijuna stanovnika, pri čemu je Srba 81,5 posto, Bošnjaka je oko 14 posto, a Hrvata 2,4 posto.