PRAZNA SABORNICA

U raspravi o problemima invalida tek 14 zastupnika

12.06.2015 u 13:06

Bionic
Reading

Saborski zastupnici jednoglasno su pohvalili izvještaj pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2014. U današnjoj raspravi opet je najviše pažnje izazvao Zakon o dječjem doplatku i diskriminacija koju trpi 1.100 invalida. No sama rasprava očito nije pretjerano interesirala zastupnike te ih je na početku zasjedanja u dvorani bilo svega 14

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak potvrdila je u raspravi u Saboru da je njezinom uredu iz Ministarstva socijalne politike i mladih stigao prijedlog izmjena Zakona o dječjem doplatku, kojima se predviđa izmjena diskriminatornih odredbi zbog kojih je dio najtežih invalida ostao bez novca.

Podsjetimo, isti prijedlog je krajem veljače u saborsku proceduru uputio nezavisni zastupnik Mladen Novak, no tada mu je Vlada dala negativno mišljenje. Prilikom glasanja u Saboru zastupnici su se izjašnjavali jesu li za to da se Novakov prijedlog 'ne prihvati'. Glasanje je pokazalo da je 21 oporbeni zastupnik bio protiv toga da se Novakov zakon ne prihvati dok je 68 vladajućih bilo suzdržano. Vladajući su to protumačili kao da zakon nije prihvaćen, iako se o njemu nije glasalo.

Na proceduralne zavrzlame tijekom današnje rasprave podsjetio je i sam Novak.

'To ne samo da je odbijeno, nego mogu reći da je u samom postupku odbijanja kršen zakon od izvršne vlasti, od zakonodavne vlasti. Kršen je i Poslovnik, a Poslovnik je zakon po kojem funkcionira ovaj Sabor. Međutim, to je bio igrokaz i, na žalost, velika sramota svih nas ovdje. I opet govorim - nije u pitanju jedna vlast, u pitanju je period od 13 godina i problem koji su prešućivale i ignorirale sve vlasti u tih 13 godina. Imamo situaciju da premijer teatralno poziva oporbu da predlaže nešto, a onda se dogodi jedan od najdrastičnijih primjera da vladajući opstruiraju to i svi se slažu', kazao je Novak, a u Saboru se pojavio u majici s natpisom 'S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom se ne možemo nositi'.

Na tu poruku osvrnuo se nezavisni zastupnik Branko Vukšić.

'Država je posve izgubila funkciju, pa ću prema tome još jedanput ponoviti što piše na majici. 'S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom se ne možemo nositi.' Međutim u Hrvatskom saboru, kad je kolega Novak tražio ispravak velike nepravde, koalicijski partneri na vlasti rekli su 'ne, nećemo im pomoći, mi ćemo to u proceduru' i koliko dugo će to trajati? Trajat će mjesecima, a oni kojima je najpotrebnija neće dobiti pomoć države', rekao je Vukšić.

Zbog predlaganja izmjena zakona i zbog hrabrosti Novaku je čestitala i HDZ-ova Đurđica Sumrak, no odgovorio joj je sam Novak, podsjetivši da problem traje od 2002.

'Bilo je vremena, bilo je prostora, bilo je mogućnosti, a ako ćemo iskreno, ista ta građanska inicijativa obraćala se zastupnicima prije mene: i zastupnicima SDP-a i zastupnicima HDZ-a i još nekih stranaka ovdje, pa to nikad nije pokrenuto, zbog čega i zašto - ne znam. To treba pitati možda te zastupnike. Čestitate mi zato što sam odradio ono što vi niste htjeli; dobro, hvala vam', rekao je Novak.

Podsjetimo, Novak je svojim prijedlogom zakona želio ispraviti diskriminaciju što je trpi 1.100 osoba s invaliditetom.

Naime, upravo ova skupina osoba s invaliditetom ne prima naknadu od 831,50 kuna, iako to pravo doživotno ima 4.000 osoba s invaliditetom. Izmjenama Zakona o dječjem doplatku iz 2002. pravo na doplatak izgubilo je oko 1.100 osoba s teškim invaliditetom. To se dogodilo zato što je učinjena podjela na osobe s invaliditetom starije od 27 godina, koje su počele primati doplatak prije 1. siječnja 2002, i na one koje navršavaju 27 godina poslije donošenja spomenutog zakona. Novak je svojim prijedlogom izmjena upozorio na taj problem.

Međutim, vladajući ga nisu htjeli prihvatiti, a nakon pritiska javnosti ipak su se odlučili na izmjenu zakona.

'Zasada možemo samo reći da su izmjene Zakona o doplatku za djecu u pripremi i da će u kratkom roku biti raspravljene na Vladi, kad će sadržaj postati javan. U svakom slučaju, problem diskriminacije invalida bit će tim izmjenama sustavno riješen', odgovorili su jučer za tportal iz Ministarstva socijalne politike i mladih.