TREBA RADITI I DALJE

U prvih šest mjeseci 11,4 posto više turista nego lani

16.07.2011 u 19:10

Bionic
Reading

Svi pokazatelji su dobri i ohrabrujući i trebaju nas bodriti da još bolje radimo na svim područjima kako bi i ostatak turističke sezone bio uspješan, zaključila je danas premijerka Jadranka Kosor na sjednici užeg Povjerenstva Vlade za koordinaciju i praćenje turističke sezone na kojoj je rečeno da je u prvih šest mjeseci u Hrvatsku došlo 11,4 posto više turista nego lani

Premijerka je zahvalila svima koji rade u turizmu jer, kako je rekla, sve počinje i završava na čovjeku.

Naglasila je da je uspjehu doprinio i plan za sezonu 2011. donesen prošle godine i rani početak priprema za sezonu.

Sjednica Povjerenstva na kojoj su sudjelovali ministri u Vladi, predstavnici Primorsko-goranske županije, ACI-ja, Jadrolinije, Zajednice lučkih uprava, Agencije za obalni linijski promet, Hrvatske turističke zajednice i drugi održana je na Jadrolinijinom trajektu "Ilovik" koji je plovio na redovnoj liniji Valbiska-Merag.

Po podatcima sa sjednice, u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je više od 3,2 milijuna dolazaka turista, što je 11,4 posto više nego u istom razdoblju lani. Stranih je turista bilo 12,5 posto više, a domaćih 6,3 posto više.

Ostvareno je više od 13,7 milijuna noćenja ili 13 posto više nego u isto vrijeme prošle godine. Noćenja stranih turista bilo je 13,2 posto više, a domaćih 11 posto više.

Od siječnja do 11. srpnja u Hrvatskoj je boravilo više od 221 tisuće nautičara ili devet posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U sustavu linijskog pomorskog prometa na Jadranu u prvih šest mjeseci prevezeno je 4,12 milijuna putnika ili 3,2 posto više nego u istom razdoblju lani, te gotovo milijun vozila, što je 4,6 posto više.

Posebno veliko povećanje prometa bilo je na 14 državnih brzobrodskih linija na kojima je prevezeno više od 430 tisuća putnika ili 12,5 posto više nego lani.

Najviše je povećan promet na sezonskoj liniji Pula-Unije-Mali Lošinj-Ilovik-Zadar (36,7 posto), zatim na trajektnoj liniji Valbiska-Merag (35,7 posto). Nacionalni brodar Jadrolinija prevezao je ukupno 3,5 milijuna putnika ili 2,9 posto više nego u prvih šest mjeseci lani, te više od 875 tisuća vozila ili 4,5 posto više. Prema planovima Jadrolinija će ove godine prevesti ukupno oko deset milijuna putnika.

Po anketi provedenoj među članicama Udruženja marina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, u 39 marina od kojih je 21 u sustavu ACI-ja popunjenost je u prvih šest mjeseci bila veća od 80 posto, a broj plovila na stalnom vezu bio je na prošlogodišnjoj razini.

Na sjednici je rečeno da je primjetan dolazak sve više mega jahti te da su financijski rezultati marina oko pet posto veći nego lani.

Promet u ACI-jevim marinama je na razini prošle godine ali je financijski rezultat oko pet posto bolji, to jest za četiri milijuna kuna veći, a u toj tvrtki do kraja godine očekuju najmanje deset posto bolje ukupne rezultate.

Na sjednici ocijenjeno da je ulaganje u promidžbu turizma koje je za ovu sezonu bilo najveće do sada, dalo razultate, ali i da se još treba potruditi da dobra sezona i ostane takva.