porazna statistika

U Prelogu odvojeno skupe 63 posto otpada, u Zagrebu tek 11 posto

18.01.2020 u 09:40

Bionic
Reading

U Prelogu odvojeno skupe 62,79 posto otpada, a u Zagrebu tek 10,7 posto ističe u subotu Večernji list pišući o kaosu u gospodarenju otpadom i novim, skupljim, cjenicima za građane

U zelenu kantu na kućnom pragu u Prelogu stavljaju miješani komunalni otpad, u smeđu biološki, a u besplatne vreće razvrstavaju papir, staklo, tetrapak, plastiku i metalnu ambalažu.

Dio domaćinstava dobio je i plave spremnike za papir i tetrapak te žute za plastiku pa njima vreće za te vrste otpada ni ne trebaju. Kamion dolazi prazniti kante svaki tjedan naizmjenično. Mogu dobiti i besplatne vreće za pelene i kantice za trošeno jestivo ulje... Sve to za 83 kune mjesečno za četveročlano domaćinstvo.

Prema podacima za 2018., Prelog je na 62,79 posto odvajanja i odavno je ispunio cilj od 50 posto koji je Europska komisija zadala Hrvatskoj za 2020.

Na državnoj razini, prema optimističnim procjenama, Hrvatska je na oko 30 posto. Najveći problemi su u najvećim gradovima, poput Zagreba koji je na 10,70 posto i Splita koji je pretprošlu godinu završio na svega 2,39 posto odvojenog skupljanja otpada!

Država će pokušati na sve načine izbjeći plaćanje kazni kojima joj kao batinom maše EK. Donošenje novih cjenika prebacuje na gradove i općine, a teret će najvećim dijelom ponijeti građani koje čekaju veći mjesečni računi.

  • +4
Odvoz otpada Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dio gradova i komunalaca protivi se uvođenju novih cjenika i zatražili su od Ustavnog suda ocjenu suglasnosti dopunjene Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom sa zakonom i Ustavom.

I dok sud ne presudi, neka komunalna poduzeća odlučila su staviti moratorij na poskupljenje, dok su ostali ipak podigli cijene u strahu od kazni, ne od Europske komisije, nego od – države, donosi Večernji list.