Bez ostataka

Ovo su sezonski recepti koji iskorištavaju sve – od korijena do lista

30.04.2025 u 10:37

Bionic
Reading

Proljeće donosi bogatstvo svježeg i raznolikog povrća koje obiluje vitaminima A, C, K i folnom kiselinom, kao i mineralima poput kalija, željeza, kalcija i magnezija. No, da bismo iz svake namirnice dobili maksimalnu hranjivu vrijednost, moramo znati kako je iskoristiti - cijelu

Kada biramo ono što priroda u određenom trenutku godine nudi, unosimo u tijelo optimalnu kombinaciju vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari koje su nam upravo tada najpotrebnije. U proljeće, kad se tijelo prirodno budi iz zimskog sna i traži obnovu energije, detoksikaciju i jačanje imuniteta, sezonske namirnice nude idealnu podršku tom procesu, a posebno su bitne za rast i razvoj djece.

Mladi špinat, blitva i rikula, pomažu tijelu u čišćenju od toksina nakupljenih tijekom zime, vitamin C iz mladog luka, rotkvica i svježeg začinskog bilja jača imunološki sustav i poboljšava apsorpciju željeza, dok šparoge i artičoke prirodno podupiru rad jetre i bubrega, dvaju ključnih organa zaduženih za detoksikaciju organizma.

U ovo doba posebno su popularne rotkvice koje, osim što osvježavaju okusom, imaju protuupalna svojstva i povoljno djeluju na zdravlje kože i jetre.

A upravo će ovo zdravo povrće biti na vrhu liste za kupovinu u narednim tjednima, kako za blagdanski stol u vrijeme Uskrsa, tako i za pripremu svakodnevnih obroka. Srećom, nikada nije bilo lakše doći do sezonskih namirnica i van tržnica, posebno u trgovinama poznatima po svježem i domaćem voću i povrću, poput Kauflanda.

No, svatko tko ih je ikada stavio na tanjur zna i da se veći dio ovih namirnica najčešće ne jede, barem ne u klasičnim receptima. Lišće od rotkvica i dobar dio mladog luka navikli smo bacati - a ne bismo trebali. Naime, upravo od njih možemo složiti slastan pesto!

Recept za pesto od rotkvica i mladog luka

Sastojci:

  • vezica rotkvica s listovima
  • 2–3 stabljike mladog luka (i bijeli i zeleni dio)
  • 1–2 režnja češnjaka
  • 40 g oraha, badema ili suncokretovih sjemenki (po izboru)
  • 40 g ribanca (parmezan ili sličan tvrdi sir)
  • sok od pola limuna
  • 4–6 žlica maslinovog ulja (ili po potrebi)
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

Operite rotkvice i odvojite listove. Korijen rotkvice spremite za salatu, a listove grubo nasjeckajte. Mladi luk operite i narežite na komade. U blender ili multipraktik stavite listove rotkvice, mladi luk, češnjak, orašaste plodove, ribanac i limunov sok. Dodajte prstohvat soli i papra, zatim ulijte maslinovo ulje. Miksajte dok ne dobijete glatku pastu – gustoću regulirajte dodatkom ulja po potrebi.

Kako sezonske namirnice učiniti atraktivnije djeci?

Ovaj atraktivni umak može se koristiti kao dodatak jelima ili slastan namaz, a posebno ga obožavaju djeca. Naime, dobro je poznato da školarci danas, u većini slučajeva jedu nezdravije nego ikada prije, a ovakva domišljata rješenja idealan su način da njihovu prehranu obogatite sezonskim, zdravim namirnicama.

Osim toga, kako ne bi utažili glad nezdravim grickalicama, važno im je sezonsko voće i povrće učiniti lako dostupnim i vizualno neodoljivim. Tu na scenu stupa Kaufland škola voća i povrća, projekt kojim je Kaufland odavno prepoznao ovu potrebu te kroz koji i ove godine nudi priliku školama da svoje jelovnike obogate neprocjenjivo bitnim sezonskim namirnicama tijekom cijele godine.

Iskoristite zdravo lišće od mlade mrkve

Pobjednici projekta Kaufland škola voća i povrća osvojit će tjednu dostavu voća i povrća kroz čitavu godinu, među kojima su i za djecu vrlo bitne mlade mrkve. Naime, za razliku od zrelih, one su nježnije i slađe, zbog čega će njihov okus zavoljeti i izbirljiviji mališani, posebno kada se posluže u formi vizualno privlačne krem juhe.

Recept za krem juhu od korijena i listova mlade mrkve

Sastojci:

  • 2 žlice maslinova ulja ili maslaca
  • 1 srednji luk, sitno nasjeckan
  • 2 režnja češnjaka, zgnječena
  • korijen i listovi 3–4 mrkve (dobro oprani i nasjeckani)
  • stabljika i korijen brokule (oguljen i narezan na kolutiće)
  • 1 krumpir (za gustoću), oguljen i narezan
  • 750 ml do 1 l povrtnog temeljca (ili vode s povrtnom kockom)
  • sol i papar po ukusu
  • prstohvat muškatnog oraščića (po želji)
  • malo vrhnja za kuhanje ili biljne alternative (po želji)

Priprema:

U loncu zagrijte maslinovo ulje ili maslac pa dodajte nasjeckani luk. Pirjajte nekoliko minuta dok ne postane staklast, zatim dodajte češnjak i kratko ga popržite. Dodajte krumpir, korijen brokule i korijen mrkve, dobro promiješajte i pirjajte 5 minuta. Potom ulijte povrtni temeljac i pustite da zakuha.

Kad povrće omekša (nakon 15–20 minuta), dodajte listove mrkve i kuhajte još 5 minuta. Začinite solju, paprom i po želji prstohvatom muškatnog oraščića. Maknite s vatre, dodajte malo vrhnja i sve usitnite štapnim mikserom dok ne dobijete glatku, kremastu juhu.

Po potrebi dolijte još temeljca ako je juha pregusta, a za dodatnu svježinu možete umiješati malo limunova soka prije posluživanja.

Maksimalno iskoristite svaki dio sezonskih namirnica

A osim u obliku sočnog pesta - umaka koji će podići svaki burger, biti vrhunski dodatak pečenju ili namaz na kruhu, te zasitne juhe, postoji još jedan način da maksimalno iskoristite zdrave sezonske namirnice.

Riječ je o praktičnoj piti od mladog povrća, uz koju ćete na najbolji način iskoristiti svaki dio rotkvice, špinata i mrkve te servirati jelo koje je jednako ukusno, koliko i zdravo te oku i nepcu privlačno. Ovakve pite odlična su opcija i za serviranje u školama, jer djeci izgledaju primamljivo i slasno, a nude bogat izvor hranjivih tvari.

U projektu Kaufland škola voća i povrća naglasak je stavljen na ovakve namirnice, koje svakodnevno besplatno stižu u škole koje su na njihovom natječaju osvojile jednogodišnju opskrbu voćem i povrćem. Na taj način djeci se nudi prilika da u raznim obrocima tijekom dana konzumiraju svježe namirnice te se upoznaju s raznolikosti i bogatstvom okusa sezonske prehrane - i tako izgrade zdravije navike.

Recept za proljetnu pitu od povrća

Sastojci:

  • 1 pakiranje lisnatog ili prhkog tijesta (može i domaće, ako imate vremena)
  • 2 žlice maslinova ulja ili maslaca
  • 1 vezica mladog luka, nasjeckan
  • šaka listova rotkvice, špinata, blitve ili mrkve (što imate pri ruci)
  • nekoliko komada mlade mrkve, tikvice ili ostataka kuhanog povrća
  • 3 jaja
  • 200 ml kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
  • 50–100 g sira po izboru (feta, svježi kravlji, parmezan...)
  • sol, papar, muškatni oraščić po želji
  • malo svježih začina – peršin, vlasac, kopar ili menta

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Tijesto razvaljajte i prebacite u kalup za pitu, obložite papirom za pečenje i kratko zapecite 10 minuta.

Na tavi zagrijte ulje pa kratko pirjajte mladi luk. Dodajte listove povrća i ostatke mrkve, tikvice ili drugog sezonskog povrća, nasjeckanog na tanke ploške. Pirjajte nekoliko minuta dok ne omekšaju, zatim maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.

U zdjeli umutite jaja s kiselim vrhnjem, dodajte naribani ili izmrvljeni sir, začinite po ukusu, pa umiješajte pirjano povrće i nasjeckane svježe začine. Nadjev ravnomjerno rasporedite po tijestu i pecite u pećnici još 30–35 minuta, dok pita ne poprimi zlatno-smeđu boju i nadjev se ne stisne.

Pitu možete jesti toplu ili hladnu, uz sezonsku salatu od rotkvica, mladog zelja ili matovilca. Ova rustikalna pita je dokaz da ništa iz kuhinje ne treba baciti – uz malo mašte i ostatke možete pretvoriti u gurmanski užitak.

Održiva i zdrava prehrana za našu djecu

Mnogi će se složiti da je ovakav stav prema hrani - u kojem podržavamo lokalnu proizvodnju, jedemo sezonski i maksimalno iskorištavamo svaki dio namirnice - ono čemu bismo trebali učiti mlađe naraštaje.

U tijeku je 9. ciklus Kaufland škole voća i povrća, a riječ je o natjecanju na koje se prijavljuju javne osnovne škole koje mogu osvojiti vrijednu nagradu – besplatnu cjelogodišnju zalihu svježeg, sezonskog voća i povrća za sve svoje učenike. Na ovaj način buduće generacije imaju priliku svakodnevno iskusiti što znači jesti svježe i raznovrsne namirnice iz dana u dan te usvojiti zdrave prehrambene navike za cijeli život.

Prilog je nastao u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji s Kauflandom.